Centar za animalni otpad izgrađen u Kikindi

Upravljanje otpadom

animalni otpadGrađevinski radovi na Centru za animalni otpad u Kikindi završeni su krajem decembra 2013. godine, izjavio je za Energetski Portal direktor firme „Relja Junior d.o.o.“ iz Zrenjanina, gospodin Dragan Reljin.

Prema njegovim rečima, prva faza građevinskih radova je završena, tj. završen je objekat Centra za animalni otpad, a ostalo je još da se urade prilazne staze i putevi.

Ovaj projekat pod nazivom „Zaštita zdravlja životinja“ nastavak je uspešno realizovanog projekta „Odgovornost za zdravlje životinja“, a rezultat je saradnje opštine Kikinda i mađarske banje Mako.

Njegova vrednost je oko 257 hiljada evra, a najveći deo sredstava, oko 107 hiljada evra, obezbedila je Evropska Unija, dok opština Kikinda obezbeđuje oko 19 hiljada evra. Centar za animalni otpad će imati tri hladnjače, zbog različitih kategorija ovog otpada koji će se prikupljati na teritoriji opštine Kikinda.

I susedne opštine će imati mogućnost da ovakvu vrstu otpada odlažu u ovom centru, ali uz odgovarajuću nadoknadu. Lokacija na kojoj će biti postavljene hladnjače je stari Pogon III fabrike „Toza Marković“ koji se nalazi u blizini Prihvatilišta za pse i mačke lutalice.

Projekat realizuju opštine Mako i Kikinda uz pomoć posebnih projektnih timova koji su sastavljeni iz članova opštinskih projektnih timova ovih opština.

Za brigu o zdravlju životinja zaduženi su Javna agencija za poljoprivredu i malu privredu opštine Kikinda i neprofitno komunalno preduzeće iz Makoa, dok je za mašinske instalacije zaduženo preduzeće „Tišma d.o.o.“ iz Zrenjanina.

Otvaranjem Centra za animalni otpad, Kikinda će postati jedina opština u ovom okrugu koja poseduje objekat za odlaganje životinjskog otpada.

S.J.