Cene nafte prošle nedelje porasle više od pet odsto

Vesti | Goriva | Nafta

Na svetskim tržištima cene nafte su prošle nedelje porasle više od pet odsto jer se ulagači plaše da bi sankcije SAD protiv Irana, petog najvećeg proizvođača, mogle izazvati značajan pad ponude na tržištu, i to u doba kada potražnja raste.

Na londonskom je tržištu cena barela prošle nedelje porasla 5,1 odsto, na 79,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio oko osam posto, na 74,10 dolara, prenosi Index.hr.

Snažan uspon cena nafte ponajviše je posledica nastojanja američke vlade da blokira iranski izvoz nafte da bi Teheran lišila ključnog izvora finansiranja, nadajući se da će manjak na tržištu popuniti ostali veliki proizvođači nafte iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusija.

Iran je peti proizvođač nafte u svetu s proizvodnjom od oko 4,7 miliona barela dnevno i udelom u svetskoj proizvodnji od gotovo pet posto. Najveći deo proizvedene nafte izvozi u Kinu i ostale velike potrošače.

Veliki kupci iranske nafte, uključujući Japan, Indiju i Južnu Koreju, signalizirali su da bi mogli obustaviti kupovinu ako SAD uvede sankcije Teheranu.

U međuvremenu nastoje kupiti što više iranske nafte te je njihov uvoz u maju dostigao najviši nivo u prethodnih osam meseci.

Milisav Pajević