Cene nafte nastavljaju da padaju

Goriva | Nafta

Foto: pixabay

Cene nafte su juče pale na najniži nivo u više od nedelju dana usled iznenađujućeg skoka zaliha u SAD i eskalacije trgovinskog spora između SAD i Kine.

Naftni fjučersi su u Njujorku juče su pali za čak 1,3 odsto prenosi agencija „Blumberg“.

Cena američke „lake“ nafte WTI za isporuku u septembru spustila se za 86 centi na 67,90 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku, dok se u Londonu u 11:31 sati trgovala po ceni od 69,09 dolara.

Severnomorska nafta „brent“ za dostavu u septembru pojeftinila je za 1,06 dolara na 73,15 dolara na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Američki institut za naftu je saopštio da su zalihe u SAD porasle za 5,59 miliona barela prošle nedelje, navodi njujorška agencija.

Cene nafte su u julu pale za više od sedam odsto, što je najveći mesečni pad u dve godine, usled zabrinutosti da će trgovinske tenzije između dve najveće svetske ekonomije ugroziti globalni rast i pogoditi globalnu tražnju za energentima.

Neizvesnost je i dalje prisutna zbog najnovijih pretnji američkog predsednika Donalda Trampa da će udvostručiti najavljene tarife na 200 milijardi dolara vredan uvoz kineskih proizvoda.

Milisav Pajević