Cena nafte na najnižem nivou od 2009. godine

Svet | Nafta

nafta energetika.ba

Cena nafte na svetskom tržištu u prvoj polovini avgusta 2015. godine pala je na najniži nivo od marta 2009. godine. Tako cena američke sirove nafte WTI iznosi oko 42 dolara za barel, dok je cena evropske sirove nafte BRENT oko 49 dolara za barel.

Cene nafte smanjene su zbog straha da će Kina smanjiti potrošnju nafte zbog slabljenja svoje valute, ali i zbog smanjenja potrošnje nafte Japana u drugom kvartalu ove godine. Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti sledećih nedelja.

Podsetimo, krajem prošle godine cena nafte pala je za oko 60 odsto, u aprilu ove godine je porasla za jednu petinu, dok je početkom maja 2015. godine cena nafte opet pala zbog velike količine ovog energenta u svetu. Tada je cena nafte kompanije WTI iznosila 58,81 dolar za barel, a cena nafte kompanije BRENT 66,27 dolara za barel.

Inače, razlika u ceni između ova dva tipa nafte nije bila primetna pre 2011. godine, ali su tada američke naftne kompanije povećale proizvodnju nafte što je dovelo do smanjenja cene nafte tipa WTI.

Sandra Jovićević

foto: energetika.ba