Čeličane brinu za budućnost

Vesti | Svet

1-2Reforma tržišta emisija ugljen-dioksida (CO2) u EU mogla bi da znatno poveća troškove industrije čelika posle 2020, što Evropska komisija želi da ublaži jeftinijom energijom i tehnologijom skupljanja i skladištenja ugljenika. U Evropskoj komisiji navode da problemi industrije čelika u Uniji ne potiču od troškova zbog emisija CO2 već zbog kineske proizvodnje čelika i visoke cene energije. Nedavno istraživanje je pokazalo da je sektor čelika čak profitirao od tržišta emisija zbog obilja kvota koje su na raspolaganju zbog pada proizvodnje.

Čeličane u EU kao i drugi industrijski sektori od 2005. nastoje da smanje emisije CO2 u okviru evropskog Sistema trgovine emisijama (ETS). Proizvodnja čelika kao legure gvožđa i ugljenika, koja se bazira na uglju izvor je emisije velikih količina CO2. Industrija čelika je sa 160 miliona tona ugljen-dioksida godišnje najveći emiter CO2 u industriji u EU. U EU radi 437 visokih peći a kada se ubroje i topionice taj broj iznosi 620.

ETS je u protekloj deceniji postao za tu industriju izvor prihoda a ne finansijsko opterećenje, zbog zatvaranja visokih peći u Evropi i smanjenja proizvodnje u drugim čeličanama. Ovaj fenomen se pripisuje ekonomskoj krizi i ne odnosi se samo na sektor čelika. Sličan trend se primećuje i u drugim industrijama sa visokom emisijom gasova poput industrije cementa i petrohemije.

Prema studiji koju je u martu objavila konsultantska kuća za pitanja životne sredine CE Delft, sektor čelika je profitirao od tržišta emisija zbog obilja kvota koje su na raspolaganju u nekim zemljama i više cene čelika u koje su uključeni troškovi zbog emisije CO2.

Prilike se međutim razlikuju od zemlje do zemlje. Između 2008. i 2014, francuski proizvođači čelika nisu dobijali višak kvota već su morali da kupe dodatnih 11 miliona tona da bi mogli da te godine emituju ukupno 136 miliona tona CO2.

U Velikoj Britaniji sektor je emitovao znatno manje CO2 nego što se očekivalo. Ne samo da čeličane nisu morale da plate za emisije CO2 već su uspele i da prodaju višak kvota na tržištu emisija. Prema procenama CE Delft, britanska industrija čelika je zaradila 163 miliona evra prodajom neiskorišćenih kvota u tom periodu.

Vesna Vukajlović

Izvor: www.euroactiv.rs