CEKOR podržava rezoluciju Evropskog parlamenta o Republici Srbiji

Srbija

index

Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) 16. marta 2015. godine izdao je saopštenje povodom usvajanja neobavezujuće rezolucije o napretku Republike Srbije koju je prošle nedelje usvojio Evropski parlament.

U saopštenju je navedeno da CEKOR podržava ovu rezoluciju koja ističe važnost revizije postojećeg nacrta Stretegije razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine i potrebu da se pojačaju napori u energetskom sektoru – naročito da se ispoštuju ciljevi vezani za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, kao i sprečavanje državne pomoći u razvoj lignita, kako bi se ostvarili ciljevi koje je postavlja Evropska unija u oblasti smanjenja emisija iz proizvodnje struje do 2020. godine, odnosno 2030. godine.

Kako stoji u saopštenju, Evropski parlament je u rezoluciji istakao žaljenje zbog nedovoljnog pomaka Republike Srbije u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, a navedeno je i da Jugoistočna Evropa ne bi trebalo da postane deponija za energetske projekte koji ugrožavaju životnu sredinu.

Sandra Jovićević

foto: cekor.org