CEKOR obeležio Dan planete zemlje

Srbija
Foto: www.cekor.org

Foto: www.cekor.org

Tradicionalno obeležavanje Dana planete zemlje Centar za ekologiju i održivi razvojCEKOR, otpočeo je ekološkim i edukativnim predavanjem naslova „Probudimo odgovornost prema životnoj sredini: izazovi i mogućnosti“, organizovanim u saradnji sa Visokom školom strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera iz Subotice.

 
Predavanje je održala Nataša Đereg, direktorica CEKOR-a, u Biblioteci Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici.

 

 
Situacija na planu životne sredine u Srbiji i Evropi i Svetu, izazovi pregovaračkog poglavlja 27 i preporuke o svemu što svaki građanin može učiniti, a što bi doprinelo poboljšanju kvaliteta života sa aspekta ekologije i održivog razvoja, bile su teme današnjeg predavanja.

 
Da li se nešto promenilo od daleke 1970 godine, od kad obeležavamo Dan planete zemlje? Jeste, mnogo toga se promenilo! Šuma, biljnih i životinjskih vrsta, čiste vode, čistog vazduha sve je manje dok plastike, otpada svih oblika i zagađenja svih vrsta sve je više. Jedan dan ne može da promeni mnogo, potrebno je mnogo više od jednog dana i mnogo ljudi u akciji da bi se napravile korenite promene.

 
Dan Planete Zemlje obeležava se ekološkim akcijama svakog 22. aprila. Ovakve akcije imaju za cilj podizanje svesti građana, dece i omladine o značaju očuvanja naše okoline.

Milisav Pajević