CEDEF konvencije o održivom razvoju

Srbija | Održivi razvoj

cedef

Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF) održaće 2015. godine pet konvencija „Lideri održivog razvoja“ širom Srbije.

Navedeno je da se kroz program „Lideri održivog razvoja“ podstiču kapaciteti opština i gradova u Srbiji koji će odgovornim i odlučnim vođstvom i primenom naprednih tehnologija postati konkurentni i održivi gradovi. U programu će učestvovati predsednici opština, energetski menadžeri, direktori javnih preduzeća i lokalni mediji. Na skupovima će biti reči o energetskoj efikasnosti, rasveti, kombinovanom sistemu grejanja i hlađenja, održivom razvoju, finansiranju razvojnih projekata itd.

Prvi skup biće održan u Sremskoj Mitrovici 26. februara 2015 godine, dok će nakon toga biti održani skupovi i u Kruševcu, Zrenjaninu, Čačku i Beogradu. Opštine i gradovi koji budu imali izuzetne rezultate u primeni obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, upravljanju otpadom i vodama na svojoj teritoriji biće nagrađeni sa Poveljom „Lider održivog razvoja“.

Skupovi o održivom razvoju biće organizovani pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva rudarstva i energetike, Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine i Privredne komore Vojvodine.

Sandra Jovićević

foto: cedeforum.org