Buna na mačke: U novozelandskom gradiću mačke su nepoželjna vrsta!

Lokalne vlasti u novozelandskom selu Omaui donele su naizgled neobičnu, i surovu, odluku – da zabrane mačke.

Foto-ilustracija: Pixabay

Na listu nepoželjnih stanovnika Omauija mačke su dospele zato što saučestvovale u izumiranju 9 vrsta ptica na Novom Zelandu, a u sadašnjoj situaciji predstavljaju rizik za istrebljenje još 33.

Ipak, njihove „smrtonosne“ šape ne smetaju Novozelanđanima. Oni ih uzgajaju u čak 48 odsto svojih domaćinstava – što čini ovu ostrvsku državu „državom s najvišom stopom vlasništva nad mačkama“.

Predlagač zabrane je predsednik Udruženja za očuvanje prirode Džon Kolins. Njegovi argumenti za dizanje „bune na mačke“ su da je gradić geografski smešten u oblasti u kojoj živi mnogo urođenih životinjskih vrsta, čijem opstanku ove „krznene lopte“ ozbiljno prete.

„Moram odmah da istaknem – mi nismo mrzitelji mačaka, ali bismo želeli da ovo područje ostane bogato autohtonim endemskim vrstama“, izjavio je Kolins. „Krivicom mačaka brojne divlje životinje s ovih prostora nestaju, a ptice često pronalazimo raskomadane.“

Iz perspektive ptica – mačke su „prijateljski nastrojene serijske ubice iz komšiluka“, tvrdi Garet Morgan, ekonomista i aktivista za zaštitu prirodnog okruženja koji je pokrenuo kampanju „Za odlazak mačaka!“ (Cats to Go).

Omaui je odlučio da ovim predatorima stane na put tako što će se postojeće seoske mačke kastrirati, mikročipovati i evidentirati, a po njihovom uginuću, njihovim vlasnicima neće biti dozvoljeno da nabave nove.

Nešto manje radikalna borkinja na frontu ugroženih životinja protiv mačaka je novozelandska ministarka za zaštitu i očuvanje životne sredine i divljeg sveta Judžini Sejd. Ona je nedavno građanima glavnog grada Velingtona preporučila da ih zamene drugim ljubimcima, poput ptice kivi, zaštitnog znaka Novog Zelanda i endemske vrste.

Nezvanično smo saznali Garfildovu reakciju na vest.

Foto: Giphy

 Jelena Kozbašić