Bugarska zainteresovana za tehnologiju solarnih kolektora iz Šumadije

Srbija

solarni kolektor iz Sumadije

Već četvrti put za redom delegacija iz Bugarske posećuje Badnjevac i kompaniju „Alternativna energija d.o.o.” iz Kragujevca s namerom da otkupi tehnologiju solarnih kolektora koje bi serijski proizvodila, saznaje Energetski Portal od predstavnika ove kompanije koja je proizvela i testirala prototip ovog malog solarnog sistema.

Bugarska delegacija dolazi s namerom da otkupi tehnologiju malog solarnog sistema za grejanje vode za kućnu upotrebu, a zainteresovana je za proizvodnju toplotne energije i za manje sisteme do 1MW, rekao nam je fizičar Marko Vuksanović.

Ovaj sistem sastoji se od koncentratora 2 metra prečnika, bojlera i prateće opreme. Težina postrojenja je oko 100 kg i može da se postavi na krov ili u baštu. U toku sunčanih dana dnevno obezbeđuje 200 litara tople vode temperature 90 stepeni, što je oko 400 litara vode za tuširanje ili 900 litara tehničke vode za korišćenje.

Naš sagovornik ističe da je prednost ovog sistema cena koja je niža od kvalitetnih nemačkih kolektora i od statičnih vakumskih i od ravnih pločastih kolektora. U serijskoj proizvodnji može da se postigne cena duplo jeftinija od postojećih kvalitetnih sistema, a cena jednog sistema sa koncentratorom, bojlerom i pratećim elementima je oko 2.500 evra.

Ovaj prototip sistema za grejanje vode za kućnu upotrebu kompanija „Alternativna energija d.o.o.” iz Kragujevca izradila je u saradnji sa partnerima „Store energy” iz Londona koji su obezbedili finansijska sredstva za realizaciju projekta.

B.R.