Geotermalne elektrane – budućnost Vojvodine

Foto-ilustracija: Pixabay

Na poziv Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i francuske kompanije „ES Geothermie“, Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas, učestvovao je u osnivanju Radne grupe za unapređenje realizacije razvoja projekata geotermalnih elektrana na teritoriji AP Vojvodine. Ova radna grupa pred sebe je postavila cilj da realizuje prve geotermalne elektrane i snabdevanje sistema daljinskog grejanja i industrije iz postojećih vojvođanskih geotermalnih potencijala.

Kako je rečeno, aktivnosti ovog tela temelje se na Memorandumu o razumevanju potpisanim između Pokrajinske vlade i francuske kompanije ES Geothermie u martu 2017. godine, na osnovu koga je prilikom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona našoj zemlji potpisan protokol o daljoj saradnji u cilju realizacije ovog projekta.

Članovi radne grupe, uz Glušca, postali su i Nataša Lazarević, „IEL OIE Balkan Renewable Energy“, Žan Žak Graf, direktor kompanije „ES Geothermie“, Žastin Mušo, rukovodilac na projektu GOSPEL, Danijela Radoš, Rudolf Tot i Slavoljub Arsenijević iz Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Milan Popović iz NIS Gazproma, Ivana Demić iz Naučno tehničkog centra NIS Naftagas, Bojan Bogdanović iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Miroslav Čičulić, direktor Toplane „Kikinda“, i Davor Andrašić, rukovodilac Subotičke toplane.

„Prvi, osnivački sastanak bio je prilika za razmenu iskustava sa članovima Radne grupe koji dolaze iz Francuske i uvodnom predstavljanju modela i rešenja koji su aktuelni u ovoj evropskoj državi. Opština Vrbas ima veliki geotermalni potencijal i to nas je preporučilo za članstvo u ovom telu. Nadamo se da će nova, moderna rešenja korišćenja ove energije biti izvodljiva i u našem slučaju, te da ćemo u budućnosti geotermalno bogatstvo moći da upotrebimo u korist građana opštine Vrbas. U oblasti energetske efikasnosti svi nas prepoznaju i želimo da jednu od vodećih uloga imamo i u savremenom korišćenju geotermalnih potencijala“, rekao je nakon sastanka Glušac.

Izvor: Opština Vrbas