Budućnost solarne energije

Foto: Energetski portal

Prvi dan RENEXPO sajma, koji se održava od 24. do 26. aprila u Belexpocentru u Beogradu, protekao je u znaku solarne energije, kao najperspektivnijeg obnovljivog izvora energije i poslovnog izbora poslednjih desetak godina u celom svetu. Događaj je imao za cilj da spoji zainteresovane strane i otvori dijaloge o politikama cena i podsticajima za proizvodnju električne energije iz solara.

Na otvaranju ovog međunarodnog Sajma tehnika za očuvanje voda i održive energije, ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, Aleksandar Antić, podelio je sa mnogobrojnom publikom da će Srbija u ovoj godini napraviti veliki iskorak na polju energetskog snabdevanja i da će postojeći kapaciteti biti prošireni sa 250 megavata struje iz obnovljivih izvora energije, uglavnom iz velikih vetroparkova. Ministar je takođe izjavio da je u toku izrada planova za proširenje kapaciteta za solarne elektrane i biomasu/biogas.

Otvaranju su prisustvovali i ambasadori Nemačke, Holandije i Izraela – Aksel Ditman, Hendrik van den Dol i Alona Fišer Kam.

Foto: Energetski portal

Predavanja stručnjaka bila su oblikovana oko sledećih pitanja: Da li se može smanjiti račun za struju sopstvenom solarnom elektranom? Da li će država podržavati i podsticati razvoj solarne energije, kao što najavljuje Program ostvarivanja strategije energetike Republike Srbije? Kako možete primeniti solarnu energiju i finansirati svoje projekte u toj oblasti u Srbiji? Kako primeniti solarnu energiju u poljoprivredi? Nove tehnologije i ambiciozni projekti?

Predstavljanjem novog talasa investicija i net meteringa i net billinga, IPARD programa, fotonaponskih tehnologija, solarnih elektrana kao rešenja za smanjenje sopstvene potrošnje i projekta korišćenja solarne energije u daljinskom sistemu grejanja u Beogradu, predavači su probudili pažnju prisutnih za energiju sunca kao „čiste“ alternative fosilnim gorivima. Sa Rastislavom Kragićem iz Ministarstva rudarstva i energetike i Milošem Kostićem iz CEEFOR-a na čelu, podstakli su „nicanje“ malih solarnih elektrana zarad „zelenije“ budućnosti srpske elektroprivrede. Ova praksa već je zaživela u ostatku Evrope, a očekuje se da će izgradnja malih objekata čiji bi investitori bili naši građani zaživeti i na tlu Srbije.

Prvog dana na RENEXPU predstavljena je važna studija „Nacionalna tipologija škola“ koji su priredili profesori sa Arhitektonskog fakulteta i Nemačka agencija za međunarodnu saradnju GIZ, a u okviru projekta „Energetska efikasnost u javnim zgradama“ koji se odvija u saradnji sa Ministarstvima energetike i rudarstva i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ova studija donosi mogućnost da se izvrši klasifikacija školskih zgrada prema pet ponuđenih modela i podrazumeva tri različita nivoa unapređenja upotrebe energije u školskim zgradama u skladu sa evropskim kriterijumima.

Na manifestaciji izlaže oko 80 izlagača, između ostalih i Energetski portal, uz učešće oko 800 stručnjaka.

Jelena Kozbašić