Budućnost inspirisana prošlošću: Električni motocikl retro dizajna

Mobilnost

Američki zaljubljenici u motocikle i tehnologiju su u maju 2016. godine u Kaliforniji osnovali preduzeće Fly Free Smart s fokusom na proizvodnju dvotočkaša na električni pogon. Osmislili su tri modela Smart Classic, Smart Dessert i Smart Old. Imajući u vidu posebnost svakog budućeg vlasnika vozila, Fly Free Smart je svojim klijentima pružio mogućnost prilagođavanja motocikala njihovom stilu kroz izbor boje tela i sedišta i dodataka po želji.

Foto: Instagram @flyfreesmartt (screenshot)

Dizajneri su inspiraciju za model Smart Old  pronašli u starim japanskim „brat style“ dvotočkašima čiji je idejni tvorac Go Takanamine. Više o ovom tipu motocikala možete da pročitate na sledećem linku: http://www.bikebound.com/2015/07/13/what-is-bratstyle-a-definition/.

Kako bi svoje Smart Old motocikle učinili praktičnijim i dodatno osvežili njihov izgled, kupci iza sedišta mogu da dodaju crne ili smeđe torbe ili metalne kutije.

Moguće je brzo i lako uklanjanje i menjanje baterija, ali i dupliranje njihovog kapaciteta – te i posledično dupliranje udaljenosti. Korišćenjem LG litijumskih baterija pri optimalnoj „eko“ brzini, motociklisti su spremni za prelaženje oko 80 kilometara.

Proizvođači su ugradili LED svetla, te je ovim električnim vozilima, pored nultih emisija, pridodat još jedan „zeleni“ aspekt.

Ljubitelji brze vožnje će možda biti razočarani maksimalnom brzinom ovih elektromobila koja iznosi oko 80 kilometara na čas.

Vozači za Smart Old u regularnoj prodaji treba da izdvoje 7200 američkih dolara (oko 6400 evra), ali je trenutno dostupan u pretprodaji sa 35 odsto popusta, za 4680 dolara (oko 4160 evra).

Jelena Kozbašić