„British airways“ smanjuje emisiju štetnih gasova tokom letova

Mobilnost

Foto-ilustracija: Unsplash (Francois Van)

Britanska avio-kompanija „British airways“ najavila je ublažavanje emisije gasova tokom letova u granicama Velike Britanije i to već početkom naredne godine. Time će postati prva britanska avio-kompanija koja će to postići.

Putnici na linijama domaćih letova će umanjenjem emisije ugljen-dioksida pomoći cilju smanjenja emisije štetnog gasa širom sveta.

Vlada Velike Britanije obavezala se da će redukovati emisiju gasova sa efektom staklene bašte, naročito ugljen-dioksida, u sektoru avijacije i to oko 20 odsto do 2050. godine. Ova odluka u skladu je i sa potpisanim Pariskim sporazumom u borbi protiv klimatskih promena.

I pored tehnološkog napretka, sektor avijacije umnogome doprinosi emisiji štetnih gasova na globalnom nivou, te je zato u planu korišćenje biogoriva, kao boljeg, zdravijeg izbora.

Partnerska kompanija „International Airlines Group“ (IAG) stoga planira da uloži 400 miliona funti u narednih 20 godina u razvoj održivog goriva za avione kako bi pomogla ovoj inicijativi. Najavili su i da će dostići nultu emisiju ugljen-dioksida do 2050. godine.

„British Airways“ je druga po veličini avio-kompanija u Velikoj Britaniji. Još od 2014. zabeleženo je umanjenje za više od 360.000 tona štetnih gasova.

Jelena Cvetić