Britanija više neće slati svoj otpad drugim zemljama

Foto-ilustracija: Unsplash (Sebastian Herrmann)

Novi zakon koji će nedavno predložen zabraniće, odnosno ograničiće izvoz zagađujućeg plastičnog otpada u zemlje u razvoju. Predlog je predstavljen Britanskom parlamentu i cilj je da se zemlje koje su ekonomski slabije zaštite od pretvaranja u deponije.

Prema podacima iz prošle godine, navodi se da je oko 356 hiljada tona plastičnog otpada poslato iz Velike Britanije u zemlje u razvoju tokom 2018. godine.

Veliki problem, svakako, predstavlja uništavanje životne sredine zemalja do kojih stižu ogromne količine otpada.

U nacrtu ovog zakona propisano je i da kompanije koje proizvode plastičnu ambalažu moraju da preuzmu više odgovornosti za robu koju plasiraju na tržište.  Ujedno, mnogi smatraju da ovim zakonom treba da se odrede mere za smanjenje proizvodnje plastičnih proizvoda.

Zakon podrazumeva i obavezujuće ciljeve za smanjenje zagađenja vazduha, kao i mere kojima će se poboljšati kvalitet vazduha i vode.

Novi zakon će podržati težnju Vlade da poboljša stanje u prirodi, naročito se fokusirajući na život divljih životinja i povećanje broja drveća.

Takođe, pažnja će biti posvećena i smanjenju korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu, naročito kad je reč o priboru za jelo, flašama za piće i plastičnim kesama.

Problem predstavlja i postojeća praksa pri kojoj zemlje koje nisu u razvoju, poput Turske i Poljske, ipak postaju domaćini otpada koji stiže iz Britanije.

Mnogi se nadaju da će se sprovođenjem svih mera koje će novi zakon propisati smanjiti količina otpada u Ujedinjenom Kraljevstvu, a zabranom transporta otpada poštedeti i druge zemlje, koje bi takođe trebale preuzeti odgovarajuće inicijative u borbi protiv zagađenja plastikom.

Jelena Cvetić