Briga za rast populacije zlatovrane na Ulcinjskoj solani

Vesti | Region

JP Nacionalni parkovi Crne Gore su u prilici da već drugu godinu zaredom informišu o uspehu gnežđenja i rastu populacije zlatovrane na Ulcinjskoj solani.

Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

U sezoni gnežđenja 2019. godine, zlatovrana je sa 16 parova dostigla najveću poznatu populaciju na Solani, zahvaljujući saradnji i podršci lokalnih organizacija (Udruženje Pelikan) i međunarodnih ornitologa, te posmatrača ptica iz Slovenije, Nemačke (Reisen in die Natur), Austrije i Švajcarske (Orpheus).

Šta više, još se i četiri do pet parova ovih harizmatičnih ptica gnezdilo u poplavnim šumama Bojane oko Solane.

I uspeh gnežđenja od oko pet mladunaca/par je bio u Solani vrlo dobar, uprkos što je period od kraja aprila do početka juna bio jako kišovit i promenljiv.

Podsetimo, populacija zlatovrane u Ulcinjskoj solani i time, i u čitavoj Crnoj Gori, bila je pre tri godine na pragu nestajanja. U delti Bojane živi apsolutna većina zlatorana u Crnoj Gori.

Uspeh je postignut zahvaljujući redovnoj kontroli i upravljanju kućicama za zlatovrane.

„Briga o njima neće izostati ni u idućoj godini,‟ poručili su iz Nacionalnih parkova Crne Gore zajedno sa Borutom Štumbergerom, jednim od međunarodnih ornitologa koji učestvuje u aktivnostima zaštite ove ptičje vrste na Solani.

Nacionalni parkovi Crne Gore su početkom 2018. godine u saradnji sa međunarodnim ornitolozima i zahvaljujući donaciji, postavili 16 kućica za zlatovranu (lat. Coracias garrulus), globalno ugroženu ptičju vrstu, koja gnezdi na Solani.

Kućice su izrađene od šperploča od ariša sa sistemom za ventilaciju po modelu Bernda Wiesera (Austrija) i njegovog tima.

Ulcinjsku solanu karakteriše veliki biodiverzitet faune, naročito ornitofaune, sa oko 250 registrovanih vrsta ptica. Solana predstavlja najznačajnije zimovalište, odmaralište pri seobi i gnezdilište ptica na Istočnoj obali Jadrana i ključno stanište na Jadranskom migratornom koridoru.

Milisav Pajević