Brazilski par obnovio Atlansku šumu

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Skoro tri stotine vrsta biljaka, preko 170 vrsta ptica, preko 30 vrsta sisara, 15 vrsta vodozemaca i još toliko vrsta gmizavaca,  čine novi bogat ekosistem Atlanske šume, zahvaljujući dvodecenijskom trudu proslavljenog fotografa i njegove supruge.

Svetski poznati fotograf Sebastijao Salgado i njegova supruga Lejla Vanik, osnovali su devedesetih godina malu organizaciju „Instituto Terra“ koja je do sada posadila četiri miliona mladica stabala, potpuno obnovivši područje nekadašnje Atlanska šume.

U trenutku kada su se uhvatili u koštac sa ovim problemom, oko 85% nekadašnje prašume bilo je uništeno krčenjem.

Fotograf koji je osvojio sva relevantna svetska priznanja u svojoj oblasti, vratio se devedesetih u Brazil, nakon boravka u Africi i izveštavanja sa užasa genocida u Ruandi. Zatekao je velika područja Atlanske šume u svom rodnom mestu ogoljena i pusta.

Zemlja je bila bolesna, sve je bilo uništeno. Tek oko 0,5 odsto je bilo pod šumom. Tada je moja žena predložila da posadimo šumu. Posle mnogo godina naš napor se isplatio, životinje su počele ponovo da se vraćaju“, rekao je ovim povodom Gardijanu Sebastijao Salgado.

Na uporednim fotografijama područja od 1998. pa do danas, koje je par napravio, vidi se drastična razlika. Na prvim slikama vidi se suva zemlja i tek nekoliko čitavih biljaka, dok se danas zemlja gotovo i ne vidi od količine zelenila.

Željka Vesić