Brazilske firme odbile zahteve Vašingtona da zabrane Huavei 5G opremu

Vesti | Svet

Foto-ilustracija: Pixabay

Četiri glavne telekomunikacione kompanije u Brazilu odbile su poziv da se sastanu sa visokim američkim zvaničnikom, koji lobira za isključenje kineske kompanije Huavei iz razvoja brazilske 5G mreže, piše Rojters (Reuters), a prenosi portal Nova Ekonomija.

Kako navode brazilski mediji, sastanak u Sao Paulu je bio zakazan sa američkim podsekretarom za ekonomski rast i energetiku Kitom Kračom, čime su se kompanije direktno suprotstavile pritisku vlade SAD.

Krač je prethodno izjavio da američka vlada i njeni partneri povećavaju napore za „zaštitu svetske ekonomske strukture“, time što će ograničiti udeo Huavei opreme u 5G mrežama.

Vašington tvrdi da Huavei oprema može biti korišćena za špijuniranje i da predstavlja rizik po državnu bezbednost, što je Huavei više puta do sada odlučno negirao.

Foto-ilustracija: Pixabay

Kompanije koje su pozvane na sastanak bile su Telefonica Brasil, Grupo Oi, TIM Participacoes, u vlasništvu Telekom Italije, i Claro, čiji je vlasnik meksički America Movil.

Te kompanije već koriste Huavei opremu u pripremi za izdavanje koncesija na 5G sprektar naredne godine u Brazilu.

Švedski telekomunikacioni regulator PTS zaustavio je rasprodaju frekvencija za 5G mrežu nakon što je sud suspendovao njegovu odluku kojom je kineski „Huavej“ isključen iz trke za 5G mrežu.

Prošlog meseca Švedska je zabranila ugradnju „Huavejeve“ opreme u svojoj 5G mreži navodeći kao razlog nacionalnu bezbednost.

Takođe, zatraženo je od kompanija koje učestvuju u aukciji frekvencija da odstrane svu opremu kineske kompanije do 1. januara 2025. godine.

Izvor: Nova Ekonomija