Bosna i Hercegovina pomoću energetske efikasnosti smanjuje zagađenje

Photo-illustration: Pixabay

Zeleni klimatski fond obezbedio je Bosni i Hercegovini 17,3 miliona dolara za novi projekat iz oblasti energetske efikasnosti koji će doprineti prelasku sa korišćenja fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kreiranju novih radnih mesta, dugoročnom smanjenju zagađenja vazduha i zaštiti zdravlja građana u BiH.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je na konferenciji za novinare u Sarajevu da je ova donacija rezultat aktivnog učešća BiH na svim konferencijama i sastancima pod okriljem UN o klimatskim promenama, ali i mnogih bilateralnih sastanaka koje je imala kao kontakt osoba za Konvenciju za klimatske promene i za Zeleni klimatski fond sa zvaničnicima zemalja koje su u bordu direktora Fonda. Ona je istakla da su ovo prva sredstva koja je Zeleni klimatski fond dodelio BiH za ovu namenu, dodajući da će sprovođenje projekta trajati osam godina – od naredne do 2025. godine.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu navela je da bi realizacijom ovog projekta trebalo da bude obuhvaćeno 430 javnih objekata u kojima će 150.000 korisnika imati bolje uslove boravka. Sinanoglu je istakla da će biti otvoreno 5.600 radnih mesta sa punim radnim vremenom i obučeno više od 2.500 lica u oblasti održivog energetskog menadžmenta. Ona je naglasila da će biti dostignuta nulta stopa emisije ugljenika, a emisija gasova sa efektom staklene bašte biće smanjena za 2,02 miliona tona ekvivalenta ugljen dioksida.

Projekat sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske, Federalnim ministarstvom za prostorno uređenje, Fondom za zaštitu životne sredine Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

izvor: lat.rtrs.tv

Sandra Jovićević