Bosanska opština Centar dobija zelenu fasadu

Načelnik opštine Centar gospodin Nedžad Ajnadžić sastao se sa predstavnikom NVO „Opus“ i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP BiH) Amirom Skejovićem i Edinom Bajramovića koji su ovom prilikom prezentovali ideju o postavljanju „zelene fasade“ na jedan od stambenih objekata u užem centru grada.

Foto: Pixabay

Sastanku je prisustvovao i Denis Challenger, većnik Opštinskog veća Centar koji je kazao da je reč o projektu vertikalnog postavljanja biljnog rastinja na fasade zgrada, što predstavlja prvi projekat takve vrste na ovim prostorima. Ovaj projekat će doprineti boljem kvalitetu života, ne samo u opštini Centar, nego i u gradu Sarajevu gde imamo velikih problema sa smogom i zagađenjem vazduha.

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom izrazio veliko interesovanje za pomenuti ekološki projekat za čiju bi realizaciju u saradnji sa UNDP BiH opština Centar izdvojila iz svog budžeta deo finansijskih sredstava. Načelnik je posebno naglasio da je veoma važno da se projekat „zelene fasade“ uklapa u ambijentalnu celinu.

Kako je na sastanku dogovoreno, krajem juna ove godine biće potpisan sporazum između finansijera ovog projekta opštine Centar i UNDP-a. Dostava repromaterijala traje tri nedelje, dok su za postavljanje ekološke zelene fasade potrebna dva dana. Kako je planirano, okončanje ovog projekta treba biti do avgusta ove godine.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević