Boris Podreka: Beograd će dobiti šmek Pariza

Vesti | Srbija

 

Foto: Grad Beograd

Izgled svakog evropskog grada je „odelo po meri” njegovih stanovnika, njegova estetika je neponovljiva negde drugde, a „reanimacijom” centralnih trgova i ulica u Beogradu, glavni grad Srbije dodatno će dobiti šmek Pariza koji je u njemu oduvek provejavao.

Ovako Boris Podreka, jedan od najznačajnijih evropski arhitekata, opisuje za Tanjug projekte na kojima radi u Beogradu.

Govori o radovima na rekonstrukciji Topličinog venca, koja je počela, Studentskom trgu, uređenju ambijenta na mestu Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, pešačkim zonama u centru grada i spuštanju grada na prestoničke reke.

– To što mi radimo, zapravo je jedna higijena grada. Zato je u saradnji sa čelnicima Grada odlučeno da je vreme da se Beograd „umije” kako bi bio ne samo lagodniji za život, mirniji, lepši, nego i zdraviji, kaže on.

Podreka, koji je radio na brojnim projektima u svetu, kaže da će se uređenjem Topličinog venca ali i drugih centralnih gradskih ulica i parkova omogućiti kvalitetniji saobraćaj za automobile, ali i za pešake i bicikliste. Kaže da su ovakvi projekti uvek zahtevni te da građani često ne mogu da zamisle kako će izgledati sve kada se završe radovi i da su navikli „na staro”.

Međutim, iskustvo rada na drugim projektima ga, kaže, uči da su na kraju građani uvek zadovoljni kada vide da su ulice i parkovi ulepšani.

Topličin park je sada, kaže „autodrom” jer oni koji su ga davno gradili nisu gledali unapred. Kada bude završen biće prekriven posebnom kamenom teksturom koja se može videti u parkovima Pariza, Liona.

– Da prenesemo taj eho Francuske u Beograd. Beograd je bio uvek malo francuski, kaže arhitekta Boris Podreka i navodi da će park biti oplemenjen „ostrvima”, a krasiće ga i osam skulptura čuvene srpske vajarke Olge Jevrić.

Podreka ističe da je njegova želja da se nijedno drvo u Topličinom parku ne poseče.

– To što mi radimo, zovemo reanimacija grada, ne rekonstrukcija. U tom smislu radimo i Topličin trg, da bude obuća po meri.

Na Topličinom vencu, kaže, neće biti više asfalta koji se lomi već će ga zameniti kamena tekstura, a rok za završetak radova zavisiće od radova na podzemnim instalacijama.

– Radovi bi mogli da budu gotovi za pola godine do godinu dana, ako sad svi zapnu, kaže Podreka.

Inače, radovi u centru Beograda su, kako kaže, ideja gradskih čelnika o tome da se život grada spusti na reke, te navodi primer Beča i drugih evropskih prestonica.

– Pešačke zone svuda u svetu daju ljudima zdraviji život, one nisu šminka grada nego higijena grada. Jako nam je važno da spojimo higijenu i estetiku i zdrav ambijent. Tu Beograd mora još mnogo da investira, rekao je Podreka.

Milisav Pajević