Borba protiv klimatskih promena u fokusu Medjunarodnih dana energetike i investicija u Novom Sadu

Srbija | Klimatske promene

cedefSutra 11. marta održaće se inauguralna sednica „Klimatskog panela Srbije“ na Novosadskom sajmu u okviru „Međunarodnih dana energetike i investicija“ sa početkom od 12:00h. Veliki broj stručnjaka i predstavnika vlade učestvovaće na ovom skupu i obratiti se prisutnima, a među njima dr Stana Božović, državni sekretar iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, dr Branislav Blažić, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Narodna skupštine Republike Srbije, Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije, dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine u pokrajinskoj vladi i doc. dr Vladimir Đurđević, Meteorološki institut, Univerzitet u Beogradu. Ceo događaj upotpuniće prisustvo i obraćanje Nj.E. Kristin Moro, ambasadorke Francuske, a Inauguralnom sednicom Klimatskog panela Srbije predsedavaće prof. dr Ana Bovan, predsednik CEDEF-a.

Aktivnosti nove, jedinstvene platforme „Klimatski panel Srbije“ usmerene su pre svega na očuvanje okruženja i to u kontekstu klimatskih promena. Javnim angažmanom i apelom zastupa se intenzivniji angažman svih povodom klimatskih promena, aktivno menjanje svesti i povećanje odgovornosti svih u svom domenu. Obraćanja najvažnijim ciljnim javnostima, regulatorima, opštinama i gradovima, medijima, kao i svim gradjanima Srbije jesu sastavni deo strategije koju primenjuje „Klimatski panel Srbije“. Sprovođenje istraživanja stavova javnosti i anketiranja donosioca odluka, edukacija stručnjaka, lokalnih odlučioca i gradjana, predstavljanje ključnih odluka kroz javne dijaloge jesu samo još neke od brojnih aktivnosti koje „Klimatski panel Srbije“ sprovodi.

Među ciljevima „Klimatskog panela Srbije“ izdvajaju se pozicioniranje teme klimatskih promena kao jedne od najznačajnijih tema današnjice, animiranje i pokretanje medija kao ključnih partnera, okupljanje najeminentnijih lidera i eksperata ali i usaglašavanje sa politikama EU u oblastima životne sredine i klimatske politike. Letimičan pogled na zacrtane ciljeve može učiniti da deluje kao da oni nisu lako ostvarivi međutim gorenavedene aktivnosti, ogromna energija, trud i ekspertsko znanje svih uključenih u ovaj projekat čini ambiciozno postavljene ciljeve itekako ostvarivim.
Članovi stalnog saziva Panela su samo vodeći kreatori ekološke i energetske politike Srbije iz Vlade, odabrane društveno odgovorne i inventivne kompanije i nevladine organizacije.

V.V.