Borba protiv klimatskih promena ima poslovnog smisla

Krajem 2017. godine, Schneider Electric je započeo novu fazu svoje energetske tranzicije pristupanjem grupi RE100 i obavezivanjem da će do 2030. godine svu električnu energiju dobavljati iz obnovljivih izvora.

Foto: Schneider

„Naš međucilj je da dostignemo 80 odsto obnovljivog snabdevanja električnom energijom do 2020. godine, što je povećanje sa 2 odsto u odnosu na 2017. godinu i dokaz da kompanije mogu biti ambicozne i preduzimljive u zauzimanju liderske pozicije u energetskoj tranziciji“, kaže Egzavijer Uo, senior potpredsednik u kompaniji Schneider.

Oblikovanje budućnosti

Preuzeta obaveza donosi i brojne prednosti. Pre svega, to što ćemo postati zeleni potpuno je u skladu sa našom strategijom, objašnjava Egzavijer Uo. Tržišta kao što su zgradarstvo, data centri, industrija i proizvodnja odgovorna su za 70 odsto svetske potrošnje energije i pokazuju neposredni potencijal za energetsku efikasnost (82 odsto u zgradama i 79 odsto u infrastrukturi), ali i za obnovljive izvore. „Želimo da budemo korporativni činilac koji oblikuje budući energetski pejzaž, u kome će naši objekti postati „Prosumer“: pored potrošača, imaće i ulogu proizvođača u električnoj mreži. U kompaniji Schneider Electric verujemo da je ovaj tip inovacije tehnološki moguć danas“, kaže Egzavijer.

Drugo, napajanje iz obnovljivih izvora je važan stub njihove strategije održivosti i u potpunosti je u skladu sa Schneider Energy Action, programom energetske efikasnosti koji su pokrenuli pre 10 godina. Očekuje se da globalni zahtevi za energijom porastu 1,5 puta u toku sledećih 40 godina, zbog povećane digitalizacije, urbanizacije i industrijalizacije, samim tim će se ubrzati potreba za efikasnošću i obnovljivom energijom. Njihov cilj je da drastično izbace CO2 emisije iz svojih aktivnosti, prateći 2°C trajektoriju u skladu sa inicijativom Science-Based Targets.

Održivost je poslovanje

Treća korist je da sve ovo jednostavno ima poslovnog smisla. Obnovljivo snabdevanje nam u mnogim slučajevima omogućava da realizujemo uštede u troškovima električne energije. Na primer, u Kini solarni krovovi Schneider Electric pružaju uštedu od 10 odsto u poređenju sa električnom mrežom. To je takođe način da se diversifikuju njihovi rizici snabdevanja energijom i da se smanji izlaganje nestabilnostima cena na tržištu. Konačno, u nekim zemljama u razvoju, mikromreže spojene na obnovljive izvore mogu da omoguće kompaniji Schneider Electric da osiguraju snabdevanje energijom i da smanje vreme bez napajanja.

„I četvrto, zato što želimo da demonstriramo vrednost koju naše sopstvene tehnologije i rešenja dodaju, tako što prikazujemo našu EcoStruxure arhitekturu koja podržava IoT, na našim sopstvenim objektima. Instaliramo Schneider povezane invertere, MCCB-ove i transformatore kako bismo solarne ploče na krovu objekta povezali sa mrežom i koristimo naš softver da bismo upravljali proizvodnjom i potrošnjom energije u mikromreži“, kaže Egzavijer Uo.

Takođe oni koriste ekspertizu ESS (Energy Sustainability Services) konsultantskih timova kako bi sproveli ovu transformaciju: udružuju se u različitim oblastima, od projektovanja novih solarnih krovova, do dobavljanja sertifikata obnovljivosti, zelenih tarifa i dogovora o kupovini električne energije (power purchase agreements – PPA). Kao što je slučaj sa mnogim drugim kompanijama, ESS timovi imaju ulogu njihovih strateških partnera u realizaciji ambicija kompanije Schneider Electric za obnovljivošću, pomažući im da iskoriste prilike u svim zemljama kako se one ukažu.

Transformativna posvećenost

Egzavijer Uo kaže da za svega nekoliko meseci, njihova potpuna posvećenost obnovljivosti je znatno transformisala strategiju dobavljanja električne energije. „Da bismo dostigli cilj, iskoristićemo 4 komplementarne alatke: zelene tarife, sertifikate obnovljivosti, dogovore o kupovini električne energije i proizvodnju na objektima. Nacionalna legislativa i tržišta obnovljive energije se razlikuju, pa da bi se uspelo, od ključnog značaja je biti proaktivan i fleksibilan, koristeći sva sredstva u pravo vreme i u pravoj zemlji. Uz podršku ESS timova, timovi koji se bave očuvanjem prirodne sredine, nabavkom i poslovanjem se udružuju kako bi iskoristili potencijalne prilike“, otkriva nam Egzavijer Uo ističući da su izuzetno ponosni što proslavljaju impresivne uspehe u svim geografskim okruženjima. „U trećem kvartalu 2018, naš miks obnovljive električne energije dostigao je 25 odsto“, naglašava Egzavijer.

Tekst je izvorno objavljen na sajtu kompanije Schneider Electric a autor je Egzavijer Uo (Xavier Houot), Sektor Globalna bezbednost, prirodna sredina i nekretnine, senior potpredsednik u kompaniji Schneider Electric

Više možete pročitati na linku https://www.schneider-electric.rs/sr/about-us/sustainability.jsp.