Bor uspešan u sprovođenju ekoloških mera

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sastao se sa predsednikom opštine Bor Aleksandrom Milikićem i njegovim saradnicima, radi razmatranja najznačajnijih ekoloških pitanja, kao i prioritetnih aktivnosti i projekata usmeranih ka unapređenju zaštite životne sredine u ovoj lokalnoj zajednici.

U razgovoru ministar Trivan je izrazio zadovoljstvo zbog spremnosti borskog rukovodstva da se posveti unapređenju životne sredine. Ovom prilikom, ministar Trivan izrazio je podršku u nastojanju da se reše najznačajniji ekološki problemi Oštine. U Boru, kao i u mnogim drugim gradovima Srbije prioritetna pitanja za zaštitu životne sredine su otpadne vode, komunalni otpad, remedijacija zemljišta i pošumljavanje. Za ove najveće izazove u unapređenju životne sredine glavni mehanizam su projekti, naglasio je ministar Trivan. Investiranje u projektno-tehničku dokumentaciju je uslov za rešavanje ekoloških problema, odnosno ključno pitanje lokalnih samouprava u zaštiti životne sredine rekao je ministar. Ministarstvo zaštite životne sredine podržava napore opštine Bor u realizaciji projekata u zaštiti životne sredine, a kada bude vreme, pored načelne podrške pružiće i pomoć, u skladu sa mogućnostima, istakao je ministar. S obzirom da je u ovoj lokalnoj zajednici izazov i pitanje prečišćavanja otpadnih voda, ministar Trivan je ovom prilikom istakao spremnost Ministarstva zaštite životne sredine da pomogne borskoj opštini u njegovom rešavanju. On je istakao i značaj pošumljavanja, što je i najefikasniji način za borbu protiv dugogodišnjih ekoloških problema.

U okviru posete opštini Bor, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa saradnicima obišao je i Rudarsko topioničarski basen Bor, gde se upoznao sa najznačajnijim ekološkim izazovima ove kompanije, kao i merama i aktivnostima koje preduzima i planira u cilju poboljšanja životne sredine. Ministar Trivan se u obilasku uverio u poslovnu politiku i opredeljenost jedinog proizvođača bakra i plemenitih metala u Srbiji da preduzima mere i sanira posledice zagađenja. Zahvaljujući ovim naporima, Bor je, od grada u kojem su 2006. godine izmerene najviše koncentracije sumpor-dioksida u Evropi, deset godina kasnije postao grad sa vazduhom prve kategorije. Time je praktično obrisana jedna crna ekološka tačka sa mape Srbije, a stiglo je i međunarodno priznanje – Evropska agencija za zaštitu životne sredine proglasila je 2016. godine Bor ekološkom zvezdom poboljšanja stanja kvaliteta vazduha u Srbiji.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević