Bolji uslovi rada i standarda za rudare u Srbiji

Vesti | Srbija

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić poželeo je juče rudarima, na centralnoj svečanosti obeležavanja Dana rudara u Boru, da rade bezbedno i ocenio da se u Srbiji uslovi rada i standarda za rudare stalno poboljšavaju.

Foto-ilustracija: Unsplash (Pedro Henrique Santos)

Antić je rekao da u Srbiji postoji 220 eksploatacionih polja, 140 istražnih polja i više od 22.000 rudara i dodao da je učešće ove grane u BDP-u Srbije povećano i sada iznosi više od dva odsto.

On je ocenio da je 2019. godina uspešna u svim rudarskim granama, uz napomenu da je proizvodnja uglja u Srbiji veća četiri odsto nego prošle godine.

Aleksandar Antić je naveo da kompanija Srbija Ziđin koper ima jako dobre rezultate i da su ispunjena sva očekivanja iz vremena kada je kineska kompanija preuzela RTB Bor.

On je istakao i da će proizvodnja katodnog bakra ove godine biti veća za 26 odsto u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

Ministar je izrazio očekivanje da će rudnik Čukaru Peki sa eksploatacijom početi 2021. ili 2022. godine, kao i da će kompanija „Rio Tinto“ ubrzati početak eksploatacije jadarita u Zapadnoj Srbiji.

Stariji potpredsednik Ziđin grupe i predsednik Nadzornog odbora Ziđina u Srbiji Džordž Fang istakao je sjajnu stogodišnju tradiciju rudarstva u Boru.

On je iskazao zahvalnost rudarima, a posebno njihovim porodicama, na uloženom trudu i postignutim rezultatima, kao i očekivanje da će za godinu dana rezultati biti još bolji.

Generalni direktor Ziđin Srbija Long Ji je istakao da je u ovoj godini kompanija primila 280 novih radnika i najavio da će biti novih radnih mesta.

Takođe, kako je dodao, u drugoj polovini ove godine planirano je i povećanje količine prerade, što će doprineti još boljim poslovnim rezultatima kompanije.

Ji je najavio i da će uskoro biti završeni projekti na osnovu čije implementacije će biti smanjena količina sumpora.

Milisav Pajević