Bolja energetska efikasnost u zdravstvenim centrima u Crnoj Gori

U zgradarstvu | Region

Foto: rtcg.me

Ministari ekonomije i zdravlja Crne Gore, Dragica Sekulić i Kenan Hrapović su sa direktorom Kliničkog centra, Zoricom Kovačević, obišli objekte podovom završetka radova na primeni mera energeske efikasnosti, koji su u okviru projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori obavljeni u prethodne četiri godine.

Iz dva ministarstava je saopšteno da je Kovačević, prilikom obilaska, kazala da će se benefiti značajne investicije, vredne 2,8 miliona evra, osetiti tokom ove i narednih godina. Ona je objasnila da je na objektu Instituta za bolesti dece zamenjena fasadna bravarija, urađena termo fasada i sistem grejanja i hlađenja. U Kliničkom centru je, prema njenim rečima, adaptiran sistem termo-tehničkih i elektro instalacija, dok je na glavnom objektu postavljena nova fasadna bravarija. Ovo znači da ćemo imati manje troškove za grejanje i hlađenje, navela je Kovačević.

Hrapović je kazao da je u okviru projekta do sada rekonstruisano 11 institucija crnogorskog zdravstvenog sistemu, u vrednosti od 5,1 miliona evra. Pored Kliničkog centra i Instituta za bolesti dece, rekonstruisano je pet bolnica, dve specijalne bolnice i dva doma zdravlja. On je dodao da je u toku i realizacija projekta u domovima zdravlja Nikšić, Kolašin i Andrijevica i zdravstvenim stanicama Murino i Petnjica.

Sekulić je saopštila da je Ministarstvo ekonomije od 2009. godine, kroz dva projekta finansirana kroz namenske kredite Svetske i Nemačke razvojne banke (KfW), potrošilo 34,5 miliona evra za rekonstrukciju 43 objekta. Kroz projekat, u okviru kojeg su rekonstruisani objekti Kliničkog centra, do sada je rekonstruisano ukupno 11 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i jedan studentski dom. Ona je navela da rezultati analiza pokazuju da su uštede na nivou projekta SB u prethodnom periodu išle od 17 odsto do 67 odsto u potrošnji energije, a ako govorimo o analizi na nivou oba projekta, te su uštede išle i do 49 odsto. Očekujemo da u Kliničkom centru imamo uštedu od najmanje 25 odsto u potrošnji energije, a u planu je da se do 2020. godine potroše ugovorena sredstva, odnosno da se rekonstruišu ukupno 53 objekta i utroši 46,5 miliona evra.

izvor: rtcg.me

Sandra Jovićević