Bolivija gradi podvodni muzej u svetom jezeru Titikaka

Bolivijska ministarka kulture Vilma Alanoka najavila je početkom ovog meseca da će na dnu jezera Titikaka u Andima, koje njena država deli sa Peruom, biti izgrađen podvodni muzej. Jedinstven u svetu, muzej će istovremeno biti i turistički kompleks i centar za arheološka, geološka i biološka istraživanja.

Foto-ilustracija: Pixabay

Izgradnja će koštati 8,6 miliona evra, a biće sprovedena u saradnji sa Belgijskom razvojnom agencijom Enabel. Belgija i UNESCO će za projekat odvojiti 1,7 miliona evra.

Jezero Titikaka zauzima posebno mesto u srcima lokalnih stanovnika.

Prema legendi Manko Kapak, sin boga Sunca, uzdigao se upravo iz ovih voda. On je jedna od glavnih ličnosti mitologije Inka. Veruje se da je Manko Kapak osnovao peruanski grad Kusko koji je bio prestonica carstva Inka od 13. do 16. veka. Pre dolaska španskih kolonizatora, na ovom području rodilo se još nekoliko kultura.

Titikaka zauzima površinu od 8 i po hiljada kvadratnih kilometara i proteže se na granici između Bolivije i Perua. Smešteno na nadmorskoj visini od 3821 metra, ovo slatkovodno jezero je najviše jezero na svetu na kojem je moguća komercijalna plovidba.

Tokom najnovih iskopavanja otkriveno je 10 hiljada artefakata, izrađenih od kostiju, keramike i metala, kuhinjsko posuđe i ostaci ljudi i životinja, od kojih najstariji primerci datiraju čak 300 godina pre nove ere.

Verovatno će neki od njih svoje mesto pronaći u novom muzeju koji će se nalaziti na oko 100 kilometara od glavnog grada La Paza.

Jelena Kozbašić