Zabranjeni zalogaji

Foto-ilustracija: Pixabay

Otrovna riba fugu, trulo jaje, pržene hrskave tarantule, skakavci, zmije, ajkule, škorpije – sve to narodi širom sveta rado jedu. Za kulinarstvo zaista ne postoje granice.

I dok neke od ovih namirnica doslovno mogu da vas ubiju, druge su upitne iz etičkih razloga, naročito kada je u pitanju meso ugroženih životinja ili životinja koje smatramo ljubimcima, pa je sasvim razumljivo zašto su pojedine zemlje zabranile neka od ovih egzotičnih jela.

Ipak, ne mora sva zabranjena hrana biti ovako egzotičnog porekla jer su čak i naizgled benigne namirnice, one koje mi svakodevno i rado konzumiramo, u pojedinim zemljama strogo zabranjene zakonom.

Kinder jaje

Kinder jaje je, još od davne 1974. godine pa do danas, omiljeni poklon koje dete može da dobije od roditelja, tetke, strica, kume i ostale rodbine.

Primetićete da se ove poslastice u mnogim domaćim marketima nalaze tik do kase, što nije slučajno. Domišljati prodavci strateški su ih tu izložili kako bi ih najmlađi lakše uočili dok čekate u redu, pa kada vas mališani pogledaju molećivim okicama, šta vam drugo preostaje osim da kupite kinder jaje.

Nažalost, ovaj slatki izvor sreće nije dostupan svima jer je američka Vlada zabranila prodaju kinder jajeta 2011. godine. Prema zakonu SAD-a, hrana koja u sebi sadrži nejestive delove nije dopuštena jer postoji opasnost od gušenja, a šta bi kinder jaje bilo bez igračkice koju čak i ja, ovako matora, jedva čekam da otvorim.

Ipak, vlasti ove zemlje nisu svoj narod ostavili na cedilu, već su im ponudili alternativu – kinder džoj. Ovo jaje takođe sadrži igračkicu, premda se ona nalazi u polovini koja je odvojena  plastikom, dok se u drugoj polovini nalazi čokoladni krem koji jedete kašikom.

Izgleda da je svetu baš stalo do minijaturnih kinder igračkica sa kojima se deca zanimaju čitavih 15 sekundi.

Hages ili salame od ovčijih iznutrica

Hages vam je škotski specijalitet od mlevenih ovčijh pluća, srca, jetre i ostalih iznutrica, sve to uredno usoljeno, umešano sa crnim lukom i ovsenim pahuljama, spakovano kao salama u trbušnu maramicu, pa izvolite!

Ajde što je Amerikancima zabranjeno kinder jaje, nego ovaj jadni narod ne može da jede ni hages jer u Americi nisu dozvoljene namirnice koje sadrže ovčja pluća, niti pluća drugih životinja.

Gledala sam video gde jedan Škot demonstrira kako se ovaj delikates pravi korak po korak, a komentari Amerikanaca idu otprilike ovako: „eh, da mi je jedan hages“, „najbolja hrana ikada“, „jeo bih ovo svaki dan“ i tako dalje… Stvarno, jadni ljudi!

Kod nas je, naravno, sve od mesa dobrodošlo, pa bilo pluća, jezik ili mozak, sve to smelji i u kobaju! Specijalitet sličan hagesu kod nas se naziva krvavica ili švargla, a u ove popularne kobasice uglavnom ulaze manje vredni delovi životinje kao što su pluća, džigerica i ostale iznutrice.

Među domaćicama je popularno i jelo pod nazivom „sarmice od jagnjećih iznutrica“, i priprema se na sličan način kao i hages, samo što se umesto kuvanja kobasica, ove sarmice zapeku u rerni na 220 stepeni.

Foto – ilustracija: Unsplash (Eiliv Sonas Aceron)

Nepasterizovano mleko

U mnogim zemljama prodaja nepasterizovanog mleka strogo je zabranjena jer se u mleku mogu naći salmonela, ešerihija, listerija i druge bakterije koje mogu dovesti do trovanja.

U Srbiji, sa druge strane, simpatične bakice redovno prodaju mleko na pijaci, uglavnom u plastičnim flašama, a kako je litar 50 dinara, mnogima se više isplati da kupuju domaće umesto pasterizovanog mleka.

Uostalom, domaće je zdravije. Mada, da li je?

Mleko je visokorizična, kvarljiva namirnica, a da bi prodaja domaćeg mleka bila bezbedna, mora se ispoštovati pravilnik kojim se nalaže da životinja od koje je mleko dobijeno mora biti dobrog zdravstvenog stanja, zdravog vimena i bez povreda koje mogu uticati na kvalitet mleka.

Još se nalaže da se može mešati samo sirovo mleko od dve uzastopne muže, kao i da prodavac ima rok od 24 sata da dostavi mleko kupcu. Neophodno je da se pri rukovanju sa sirovim mlekom koriste čiste posude, kao i da prodavac dostavi sve bitne  informacije potrošaču ukoliko ovaj to zahteva.

Naravno, pitanje je ko i koliko poštuje ove propise, a ukoliko odlučite da kupite domaće mleko, najpre ga dobro skuvajte.

I premda su sve navedene namirnice zabranjene iz zdravstvenih razloga, ima i onih koje su odnedavno zabranjene jer ugrožavaju divlje životinje kao što je kavijar kritično ugrožene Beluga jesetre, a ima i onih koje su zabranjene jer ugrožavaju tradicionalna jela pa je tako u Francuskim školama zabranjeno konzumirati kečap, osim ukoliko nije uz pomfrit.

Mnogo toga bi se još moglo reći o zabranjenoj, kontroverznoj i nesvakidašnjoj hrani, jer je kulinarstvo za nas pisce nepresušan izvor inspiracije. Ipak, o svemu tome u nekom narednom blogu.

Milena Maglovski