Vetra ima dovoljno za zadovoljenje globalnih potreba za električnom energijom!

Don Kihot se od 17. veka, kada ga je stvorio Migel de Servantes, bori protiv vetrenjača. Iako o njegovim dogodovštinama i u današnje vreme rado čitamo, neosporivo je da su njegovi protivnici prešli na istu borbenu liniju na kojoj su i ljudi. Nasuprot vetrenjača i nas stoje klimatske promene.

Foto-ilustracija: Unsplash (Nicholas Soherty)

Prema nedavno objavljenom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku, vetroelektrane na moru mogle bi da proizvedu dovoljno električne energije za snabdevanje čitavog sveta. Ipak, današnje tržište „morske vetroenergije“ nije ni približno ostvarivanju svog potpunog potencijala.

Veruje se da bismo, zahvaljujući vetru koji duva nad vodama širom naše planete, bili u prilici da godišnje proizvedemo čak 420.000 TWh  energije, tj. čak 18 puta više nego trenutno.

Međunarodna agencija za energetiku je svoje istraživanje kapaciteta vetra na moru opisala kao najsveobuhvatnije tog tipa u istoriji. Stručnjaci očekuju da će, smanjenjem troškova tehnologije i ulaganju vlada brojnih zemalja, do 2040. godine u sektor biti uložen gotovo 1 bilion evra (1.000.000.000.000 – to je baš dosta novca, složićete se).

Jelena Kozbašić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti