Večernja škola i solarni rančevi u borbi za opismenjavanje malenih Pakistanaca

Globalizacija je unela pozitivne promene u svet obrazovanja ali nažalost velike nejednakosti su i dalje prisutne. U Pakistanu, gde zbog lošeg ekonomskog stanja, ekspanzije stanovništva i nedostatka škola stopa pismenosti opada, prema izveštaju UNESCO-a iz 2017. godine tri miliona devojčica nema čak ni osnovno obrazovanje.

Međutim, glavnu prepreku za obrazovanje dece predstavlja  činjenica da su deca zaposlena tokom čitavog dana. Zbog svih ovih poteškoća, pedagog i socijalni aktivista u Pakistanu Rohajl Varind osnovao je školu koja otvara svoja vrata u večernjim časovima. Škola nije samo ‘’večernja’’ već i solarna, prema ideji njenog tvorca koji je dao naziv ovom jedinstvenom projektu ‘’Pakistan za prvu solarnu školu’’. Varind je želeo da pomogne deci koja tokom dana rade pa im za edukaciju, nažalost, ostaje samo noć.

Nastava pod otvorenim nebom počinje u sedam posle podne i za mnogobrojnu siromašnu decu, a naročito devojčice, koje su lišene osnovnog prava na obrazovanje, časovi u večernjim terminima pružaju mogućnosti da prošire svoje vidike.

U ovoj školi oni ne uče samo stručne predmete, već učestvuju i u organizovanim porodičnim i sportskim danima, uživaju kad dođe na red dan sladoleda, časovi umetnosti i mnoge druge aktivnosti kojih bi inače bili lišeni da nije bilo Varindovog „prosvetiteljskog“ poduhvata. Donatori obezbeđuju obroke za đake, a Varind je uspeo da dobije i finansijsku pomoć za postavljanje solarnih panela.

Solarna energija služi za napajanje svetala, ventilatora i IT opreme.  A budući da nema đaka bez ranca, Rohajl je osmislio i solarno napajanje rančeva, koji  danju prikupljaju sunčevu energiju, a noću obasjavaju prostorije u kojima đaci uče. Obični rančevi postali su zanimljivi i korisni za čitavu porodicu, a takođe i veoma važni jer predstavljaju izvor svetlosti  u opasnim ruralnim područjima. Svaka torba poseduje malu solarnu ploču sa ugrađenim USB-om i dve sijalice.

Preko solarnog panela, energija se akumulira i dalje prenosi za napajanje računara i reflektora za osvetljavanje prostora tokom trajanja časova.

Zahvaljujući ovoj večernjoj solarnoj školi, Rohajl je imenovan za  ambasadora Svetskog samita i  prvi  je Pakistanac koji je osvojio nagradu za mlade.

Privukao je i pažnju  brojnih svetskih medija i organizacija, a zaposleni koji volontiraju u ovoj školi nadaju se da će njihov projekat ohrabriti i stanovnike Pakistana ne samo da učestvuju u ovom humanom gestu već i da projekat solarne škole primene širom zemlje.

Sofija Nikolić