U duhu Božića: Danci viškove sa božićnih trpeza podelili sa 30 hiljada ugroženih stanovnika

Da li ste znali da Danska nije u potpunosti sekularna zemlja s obzirom na to da ima svoju državnu religiju i ministarstvo za crkvene poslove? Većina Danaca pripada luteranstvu koje se tokom 16. veka izdvojilo iz zapadnog hrišćanstva i zasniva se na reformama Martina Lutera. Baš kao i vernici rimokatoličke crkve iz koje je luteransko teološko učenje i nastalo, i luterani Božić proslavljaju 25. decembra po gregorijanskom kalendaru.

Foto-ilustracija: Pixabay

Rođenje Isusa Hrista obično se obeležava uz bogati božićni jelovnik, a danska dobrotvorna organizacija Stop Waste Locally! (Zaustavimo otpad na lokalnom nivou!) pobrinula se da što manje njihovih sunarodnika ostane uskraćeno za ukusne đakonije tokom ovog perioda godine.

Tri hiljade volontera pomoglo je da se prikupi otprilike 260 tona namirnica i podeli ugroženom stanovništvu. Oko 350 prodavnica širom Danske doniralo je neprodatu hranu uključujući svinjsko pečenje, pačetinu i slatkiše. Viškovi iz trgovina su se delili u školama, sportskim centrima i drugim „oazama hrane“, a jedno mesto distribucije bilo je smešteno i na Grenlandu.

Najfascinantniji podatak u vezi sa ovom inicijativom je da je njen pokretač devetnaestogodišnji dečko, Razmus Eriksin. „Akcija je prevazišla naša očekivanja. Odlično je što su nam se pridružile i male prodavnice, ali je potreba za hranom zastrašujuće velika“, rekao je on.

Božićno prikupljanje i deljenje namirnica je bilo sprovedeno drugu godinu zaredom. Zahvaljujući 2100 Danaca dobre volje, Stop Waste Locally!  je u 2017. podelio oko 110 tona hrane.

Eriksin želi da i sledećeg Božića na sličan način obraduje stanovnike svoje domovine koji nisu u mogućnosti da samostalno organizuju božićne gozbe. Njegov primer lako možete ispratiti i kao pojedinci – pogotovo zato što Božić po julijanskom kalendaru tek treba da se proslavi. Indijanska poslovica kaže da je deljenje i davanje put Boga, a da li postoji prikladniji trenutak da je primenite od Božića?

Čak i danska princeza Meri učestvuje u podizanju svesti građana o potencijalu „višaka“ hrane. U novembru 2018. odazvala se pozivu na večeru za zaustavljanje bacanja hrane na kojoj su poslužena jela bila napravljena od ostataka.

Voće i povrće koje odudara od naših estetskih standarda ne pripada nužno kanti za smeće! Ako princezi Meri nije pala kruna s glave kada ga je jela, zašto biste ga vi bacali? Nagnječene, prezrele banane verovatno bi radije završile u nekom kolaču, nego na deponiji.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti