Trenutak za gašenje plamena: Mirisne sveće štetne po zdravlje!

Zima je. Vreme novogodišnjih i božićnih praznika i sezona mirisnih dekorativnih sveća koje doprinose utisku praznične idile. Sveće su sjajna ideja za dekorisanje koje svojim svetlucanjem i plamenom upotpunjuju hladno zimsko veče dok uživate sa porodicom i prijateljima. One lepo izgledaju i još lepše mirišu.

Ipak, vaša omiljena sveća može prouzrokovati više štete nego što možete zamisliti.

Foto: Pixabay

U doba snažnih medijskih uticaja, agresivnih kampanja luksuznih brendova koji promovišu svoje mirisne note, nije iznenađujuće što je prodaja ovakvih sveća u porastu. Ali postoji tamna istina skrivena iza toplih mirisnih aroma koje prenose sveće. Većina proizvedenih sveća napravljena je od parafinskog voska, što je nusprodukt u procesu rafinisanja nafte. Ukratko, to je gore od najgoreg otpada. Kada se upale mirisne sveće, one oslobađaju kancerogene supstance toluen i benzen koje mi udišemo.

U studiji koji je sprovedeo državni univerzitet u Južnoj Karolini, naučnici su uporedili štetne emisije koje ispuštaju sveće na bazi nafte i sveće biljnog porekla. Istraživači su ostavljali sveće da gore šest sati u maloj kutiji a zatim su beležili i analizirali kvalitet vazduha. Istraživanje je ukazalo na to da su sveće na bazi parafena (najpopularnije vrste) emituju toksične hemikalije kao što su toluen i benzen.

„Parafinske sveće koje smo testirali ispustile su neželjene hemikalije u vazduh. Za osobu koja svake godine koristi sveću ili ih koristi često, udisanje ovih opasnih materija iz vazduha može doprineti razvoju zdravstvenih problema kao što su karcinom, alergijske reakcije pa čak i astma. Sveće biljnog porekla nisu ispuštale toksične hemikalije“, rekao je Ruhulah Masoudi, profesor hemije na Državnom univerzitetu u Južnoj Karolini.

Foto: Unsplash

Parfem u svećama je takođe opasan, jer u poslednjih 50 godina čak 80 do 90 odsto parfema je upravo sintetisano iz petroleja i proizvoda od nafte, a neke od najčešće pronađenih štetnih hemikalija u mirisnim proizvodima uključuju aceton, fenol, toluen, benzil acetat i limonen. Prema rezultatima studije sprovedene na Univerzitetu u Merilendu iz 2009. godine, miris na radnom mestu predstavlja drugog po redu zagađivača vazduha, odmah nakon dima cigarete.

Ako tokom nastupajućih praznika ne možete da odolite mirisnim svećama, najbezbednije je da kupite one koje su organskog porekla, bilo da su proizvedene od soje ili pčelijeg voska. Takođe, difuzeri esencijalnih mirisnih ulja takođe su odličan izbor za prijatan ambijent u vašem domu ne samo tokom ove praznične sezone već i tokom cele godine.

Sofija Nikolić