Traži se srpski Dejvid Atenboro

U Beogradu postoji veliki broj oslikanih fasada. Ukoliko se udubite u razgledanje grada i potrudite se da, pored arhitekture, upijete i njegove boje, shvatićete da prestonica Srbije zapravo i nije tako bela, već slično kao i život u Bajaginoj pesmi – nekad siva, nekad žuta.

Pogledi znatiželjnih šetača se na adresi Pop Lukina 6 neizostavno zaustave na bočnoj fasadi zgrade – prikaz čudovišta sa zubima u obliku zgrada kako se hrani stablom drveta čak i najravnodušnije ljude natera da se zamisle nad našim neodgovornim odnosom prema životnoj sredini. U Rajićevoj ulici još od 1984. godine čovek u teksas jakni sa platnom ispod miške „čeka“ da se na njega sliju slapovi boja – da li će ikada dočekati?

Foto: Facebook (screenshot)

Zidno slikarstvo predstavlja svojevrstan način da se oda pošta nekoj ideji ili ličnosti. Britanci su stoga u maju odlučili da zid jedne prodavnice tropskih riba, smeštene u istočnom Londonu, osveže likom sera Dejvida Atenboroa, proslavljajući tako njegov rođendan i ljubav prema prirodi dugu 93 godine.

Dejvid Atenboro je britanski voditelj i prirodnjak. Njegovo najčuvenije delo jeste serijal dokumentarnih emisija objedinjenih pod naslovom „Život“.

Zbog svog dugogodišnjeg rada na polju obrazovanja i podizanja svesti o značaju naše planete, Atenborou su uručene brojne nagrade i odlikovanja, među kojima su i počasni doktorati prestižnih univerziteta Kembridž i Oksford.

Nesvakidašnji omaž njegovom radu predstavlja i to što je barem 20 biljnih i životinjskih vrsta dobilo ime po njemu – od cveća i mesožderki preko leptira i pauka do guštera i žaba.

Atenborou je zbog svog romantičarskog ilustrovanja prirode kroz dokumentarce bio na meti aktivista za zaštitu životne sredine koji su smatrali da retko govori o opasnostima. Uprkos tome što je isticao lepšu stranu živog sveta, on nije ostao nem na klimatske promene, uništavanje staništa i problem prenaseljenih područja.

Koja osoba sa naših prostora zaslužuje sličan mural zbog svog doprinosa za očuvanje prirodnog okruženja?

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti