Štedite prašak, vodu i struju uz inovativni veš koji možete da nosite nedeljama!

Da li biste nosili donji veš nedeljama bez pranja?

Dobro ste pročitali. Pitala sam vas da li biste proveli nedelje ne menjajući nešto što bi trebalo da menjate na dnevnom nivou.

Pomisao na to me, najblaže rečeno, zgražava, ali inovativni izum danskog preduzeća Organic Basics nam omogućava upravo menjanje veša nekoliko puta mesečno. Ideja nije potekla iz lenjosti Danaca da vode računa o higijeni i zdravlju, već s namerom očuvanja životne sredine.

Foto-ilustracija: Unsplash/Lauren Fleischmann

Recimo da svaki dan u toku godine perete i sušite 5 kg veša! Nakon 365 dana upražnjavanja ovih aktivnosti „obogatićete“ našu atmosferu sa oko 440 kilograma ugljen-dioksida. S obzirom na to da, igrom slučajeva, niste jedini stanovnik Zemlje koji poseduje mašine za pranje i sušenje veša, ovaj broj se mnogostruko uvećava i naizgled bezazlena radnja neizmerno je štetna po našu planetu.

Prema istraživanju fondacije Elen Mekartur, potrošnja naftnih derivata od strane tekstilne industrije će se do 2050. godine utrostročiti, a emisije štetnih gasova, za koje je ovaj sektor proizvodnje odgovoran, porašće sa 2 odsto u 2015. na 26 odsto.

Preporuke za usmeravanje mode ka održivosti i većem nivou zaštite životne sredine su odstranjivanje opasnih supstanci i mikrovlakana iz procesa, produžetak roka trajanje odeće, reciklaža, ušteda resursa i upotreba obnovljivih izvora za napajanje fabrika energijom. U eri brze mode i garderobe niskog kvaliteta, ovi saveti deluju kao da će da završe isto kao kada vam drugari kažu da se ne javljate bivšem dečku ili devojci ili mama upozorava da obučete deblju jaknu – nerealizovano, naravno.

Bez obzira na to koliko se ideal održive mode čini nedodirljivim, ekološki osvešteni ljudi i dalje ulažu napore da se ovaj cilj jednog dana i dostigne. Među njima je i kompanija Organic Basics.

Sigurno vas zanima u čemu je „kvaka“ – kako, zaboga, da nosite isti donji veš nekoliko nedelja, a da se pri tom ne razbolite. Ne toliko tajna „tajna“ je u srebru. Ovaj metal poseduje antibakterijska svojstva koja „iskorišćava“ čak i američka agencija za vazduhoplovstvo i istraživanje svemira (NASA) u jaknama za astronaute.

Organic Basics veš ima premaz od srebra koji ubija 99,9 odsto bakterija i neprijatnog mirisa. Modeli se prave od 100 odsto recikliranih materijala, a tretman srebrom je odobren od strane sistema za održivu proizvodnju tekstila Bluesign.

Oko 50 hiljada kupaca „pazarilo“ je do sada otprilike 200 hiljada Organic Basics proizvoda. Pakovanje dvoje bokserica za muškarce košta 6,6 hiljada dinara, a dvoje gaćica za žene 5,8 hiljada.

Istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da je oko 66 odsto potrošača spremno da robu ili uslugu plati nešto više od uobičajenog ukoliko ona nosi „održivi“ predznak, što ide u prilog zelenom poslovanju Danaca.

Ipak, ukoliko odlučite da nosite njihov veš od srebra, savetujem da ga pre putovanja avionom zamenite običnim pamučnim komadima. Zamislite koliko bi vam bilo neprijatno da vas obezbeđenje na aerodromu skine do gole kože!

Jelena Kozbašić