Šta ako je napuštanje Zemlje jedini način da je spasemo?

Hajde da brzinski obnovimo osnovno znanje na temu svemira sa časova geografije.

Zemlja je tek jedna od osam planeta koje kruže oko Sunca zajedno sa svojim satelitima, ali nema sumnje da je drugačija od svih – jedina je za koju smo sigurni da na njoj postoji život. Pored planeta i satelita, u Sunčevom sistemu se mogu naći i druga manja nebeska tela kao što su asteroidi, meteoridi i komete.

Foto-ilustracija: Unsplash (Space X)

S obzirom na naše neodgovorno trošenje Zemljinih resursa, možda bi trebalo da skujemo plan(etu) B. Šta ako je napuštanje Zemlje jedini način da je spasemo?

Venera nam ne bi predstavljala odgovarajuće utočište za beg od ugljen-dioksida zato što 96,5 odsto njene atmosfere čini upravo ovaj gas čijim ispuštanjem narušavamo zdravlje svoje trenutne domovine. Na Marsu dan traje približno koliko i ovde ali to ne znači da nam je on idealno rešenje za selidbu – temperatura se kreće od -140 Celzijusovih stepeni do nešto više od 0. Na Marsu bismo se, dakle, „prehladili“ brže nego s mokrom kosom na promaji u optimalnim ovozemaljskim uslovima.

A šta bi bilo da se „prilepimo“ našem, uslovno rečeno, najbližem komšiji – Mesecu?

Osnivač i izvršni direktor Amazona Džef Bezos, nekima poznatiji kao najbogatiji čovek u modernoj istoriji, a nekima tip koga će razvod koštati na milijarde dolara, je 2000. godine pokrenuo kompaniju za proizvodnju svemirskih brodova i pružanje usluga letenja u svemir Blue Origin.

Bezos je pre nekoliko godina izrazio zabrinutost o ograničenosti energije i ponudio svoje proročansko rešenje. „Kroz nekoliko stoleća bićete primorani da čitavu teritoriju Zemlje prekrijete solarnim panelima. Šta ćete onda? Mislim da ćete se preseliti u svemir. Izmestićete svu tešku industriju i planetu ćete nameniti stanovanju i lakoj industriji“, objasnio je on tada.

Ipak, čak i unapređena Zemlja, prema mišljenju američkog preduzetnika, biće tesna za rastući broj stanovnika, stoga je predložio proizvodnju megalomanskih cilindričnih struktura uobličenih prema ideji profesora Univerziteta Prinston Džeralda O’Nila.

Za razliku od svog konkurenta u svemiru Ilona Maska, Džef Bezos ne veruje u mogućnost kolonizovanja drugih planeta i funkcionisanja multiplanetarnog društva, već u stvaranje samoodrživih veštačkih kolonija za ljude, životinje i biljke koje će biti nekoliko puta veće u odnosu na međunarodne svemirske stanice.

Prepreka ka „otelovljenju“ nečega što je u današnjici tek pogled nekolicine entuzijasta kroz ružičasti teleskop su troškovi poduhvata.

Uprkos tome, u maju ove godine Bezos je napravio još jedan korak ka sprovođenju svojih zamisli u delo predstavivši ogromni svemirski brod pod nazivom Blue Moon razvijen od strane Blue Origin.

Blue Moon je zamišljen kao Mesečev ekvivalent Zemljinih teretnih vozova. Prema Bezosovim tvrdnjama, svemirski brod može da dopremi 6,5 tona tereta do Meseca.

„Vreme je da se vratimo na Mesec i da ovog puta tamo i ostanemo“, zaključio je on.

Jelena Kozbašić