Sir i krava na solarnu energiju čine život dece iz Afrike lagodnijim

Razigranog dizajna i visoke funkcionalnosti, „sir od Sunca“ (SunMade Cheese) predstavlja punjač za baterijske lampe, upaljače, radio-uređaje i telefone koji radi na Sunčevu energiju. Napravu je konstruisalo preduzeće YOLK koje se bavi solarnom tehnologijom.

Foto: YOLK

Kompanija je odlučna da na inovativne načine unese Sunce u svakodnevne rutine novih generacija. U svoje poslovanje YOLK je uvrstio i komponentu društvene odgovornosti nastojeći da doprinese poboljšanju infrastrukture u državama u razvoju, ali i da okonča dečji rad i da pruži podršku roditeljima da školuju potomke.

Nema sira bez krave, zar ne?

YOLK je iz tog razloga pored sira-punjača razvio i solarne krave. Životinje predstavljaju mnogo veće generatore električne energije a konstruišu se iz dela prihoda preduzeća zarađenog na prethodno pomenutom mlečnom proizvodu. Namenjene su područjima Istočne Afrike sa nerazvijenom energetskom mrežom.

Jedno od petoro dece u ovoj oblasti nije u mogućnosti da ide u školu zato što porodice u svom kućnom budžetu računaju i na dečju zaradu. Krave ne samo da će da napajaju obrazovne institucije, već će đaci moći da prikače baterije za „vime“ konstrukcije te će tako, nakon nastave, svojim domovima odneti zalihe čiste energije.

„Sir od Sunca“ je odličan način da kod kuće prigrlite ekološki način života, a pri tom pomažete i „osvetlavanje“ života afričkih zajednica.

Više o siru i kravi saznajte na: http://yolkstation.com/mission-of-yolk/.

Foto: YOLK

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti