Jednokratna plastika dobra samo u rečniku, ne i u ruci: Single-use – reč 2018.

Ova godina protiče u znaku borbe protiv plastike, pogotovo one za jednokratnu upotrebu. Upravo iz tog razloga, rečnik Kolins je, u konkurenciji od 4 i po milijarde reči, za reč 2018. godine i izabrao single-use. Za-jednu-upotrebu.

Rečnik je svoj izbor obrazložio rečima: „Za-jednu-upotrebu, pojam za opisivanje predmeta koji snose krivicu za uništavanje životne sredine i utiču na lanac ishrane, je Kolinsova reč 2018. godine. Proizvodi za jednokratnu upotrebu, često plastični, koriste se samo jednom pre nego što se odbace. Prizori plutanja plastike, kao što su slamčice, flaše i kese, u udaljenim okeanskim zonama bili su povod za pokretanje kampanje za smanjivanje njene upotrebe na globalnom nivou.“

Foto-ilustracija: Unsplash

Nastojimo da prestanemo da koristimo proizvode poput slamčica, štapića za uši i plastičnog posuđa i da im pronađemo manje škodljive alternative. Kod nekoga je ova odluka podstaknuta razvijenom ekološkom svešću. Poneko izabere da stvari iz marketa nosi u cegeru zgrožen prizorom fotografije kita kojem je glave došla upravo plastika, a poneko želi da sačuva od dva do pet dinara koliko se naplaćuju plastične vrećice po srpskim marketima. Nekoga motivišu šokantni podaci iz medija: „U Tihom okeanu pluta ‘ostrvo smeća’ veličine dve Francuske“.

Pojedinci odstrane plastiku iz svog života zbog zakonskih propisa, a nekome posuđe od plastike ostaje van domašaja ruku zbog kompanijskih pravila.

Ipak, nije važno šta je razlog da našu prirodu zagađuje makar i jedna plastična čaša po čoveku manje, važno je samo da ona nije upotrebljena.

Činjenica da su u najuži izbor za Kolinsovu reč godine ušle i reči „vegan“ i fitnes trend „plogging“, u okviru kojeg ljudi u toku trčanja prikupljaju smeće, pokazuje buđenje naše „zelene“ svesti.

Ostali suparnici reči single-use bili su i MeToo (slogan feminističkog pokreta pod kojim žene dele svoja negativna iskustva sa muškarcima) i Floss (pobednički ples u popularnoj video igri).

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti