Rezultat trogodišnjeg čišćenja plaže: Povratak kornjača nakon dvadeset godina

Činjenica je da ljudska vrsta Zemlju uzima zdravo za gotovo, kao da bilo kog trenutka možemo da ostvarimo naum Ilona Maska, pokupimo se i zaputimo na Mars! Ali avaj… Puste želje, pusti snovi. Za sada nemamo drugu mogućnost i osuđeni smo na ovo kopno pod nama – mada bi bilo pravičnije reći da je ono osuđeno na nas.

Davnih dana smo prekoračili finu liniju koja deli upotrebu prirodnih resursa od njihove zloupotrebe. Besomučno crpimo naftne derivate, zagađujemo reke, krčimo šume, uništavamo staništa bića sa kojima delimo planetu, trošimo više nego što nam treba! Naučnici upozoravaju da smo neodrživošću svog životnog stila izazvali šesto masovno iščeznuće vrsta.

Ipak, i dalje imamo šansu da popravimo utisak o sebi u očima onih koje svojim postojanjem ugrožavamo.

Indijci su s tim ciljem i čistili plažu Versova u Mumbaju.

Ujedinjene nacije su akciju nazvale „najvećim projektom čišćenja plaže na svetu“. Zahvaljujući naporima volontera, Versova je od nekadašnjeg smetlišta postala neuprljan komad obale koji je privukao nazad svoje nekadašnje stanovnike – maslinaste ridli morske kornjače.

Ime su dobile po nijansi svog oklopa. Iako ih u okeanima ima u izobilju u poređenju sa drugim vrstama kornjača, Međunarodna unija za zaštitu prirode ih klasifikuje kao „ugrožene“.

Foto: Twitter @AfrozShah1 (screenshot)

Na čelu grupe volontera koji su duže od dve godine ručno skupljali smeće sa plaže Versova bio je Afroz Šah, advokat i aktivista za zaštitu životne sredine. „Tokom prvih šest do osam nedelja niko mi se nije pridružio“, seća se on početaka kampanje za čistiju obalu. „Onda su mi prišla dva muškarca i ljubazno me upitala: ‘Gospodine, da li bismo, molimo vas, mogli da dobijemo vaše rukavice?’. Obojica su prosto došla i priključila se. Tada sam znao da će ova akcija da bude uspešna.“ Šah je ljude iz sirotinjskih kvartova podučavao održivim načinima za upravljanje otpadom i pre nego što mu je bila neophodna njihova pomoć, čistio javne toalete i prikupljao đubre, demonstrirajući svoju strast da pomogne prirodi.

Foto: Twitter @AfrozShah1 (screenshot)

Konačni bilans

Gubitak:

13 miliona kilograma smeća.

Dobitak:

80 morskih kornjača.

Oba broja imaju tendenciju rasta u budućnosti.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti