Raskošan tamni izvor beskrajnog stvaranja

Moglo bi se reći da imam dva uzora u životu. Prvi su lenjivci zbog osobine koja se krije u nazivu njihove vrste i s kojom bi mi život bio prilično olakšan – lenjost, a drugi je Toni Soprano – iz ne toliko očiglednog razloga. Jedina karakteristika zajednička Sopranu, mafijaškom bosu iz američke serije, i meni je višak kilograma ili – politički korektnim rečnikom izraženo – elegantna popunjenost.

Smatram da me sposobnosti držanja „reketa“ u ruci i „gepekovanja“ kofera u auto na stanici kada me majka sačeka iz Beograda ne čine podesnom osobom za bilo kakve kriminalne aktivnosti, a to je slučaj i sa učenjem italijanskog pomoću Duolinga. Non è vero (zar ne, prim. aut.)?

black_hole
Foto: Event Horizon Telescope

„Možeš da bežiš, ali ne možeš da se sakriješ“ zvuči poprilično preteći, ali „Možeš da bežiš, ali ne možeš da pobegneš“ je sasvim novi nivo za uterivanje straha u kosti. Crne rupe predstavljaju oblasti u svemiru u kojima je gravitacija toliko jaka da čak ni svetlost ne može da se odupre njihovom nemilosrdnom privlačenju. Upravo su one te od kojih možeš da bežiš, ali ne možeš da pobegneš, stoga smatram da bi Crna Rupa mogao da bude poželjan nadimak u krimi krugovima.

U mojoj mašti, nadimak je u mafiji isto što i sertifikat za engleski jezik u CV-u kada konkurišete za uobičajen posao. Svojevrsna poslovna preporuka! Crne rupe su do 10. aprila posedovale još jednu osobinu privlačnu svim kriminalcima – bile su neuhvatljive.

Projekat „Event Horizon Telescope“ je započeo s misijom posmatranja i pokušaja fotografisanja crne rupe. Nastojanja naučnika su bila neuspešna sve do ove nedelje.

Pomoću mreže od osam teleskopa tim od više od 200 naučnika je konačno napravio fotografiju crne rupe udaljene 55 miliona svetlosnih godina od Zemlje i 6,5 milijardi puta teže od Sunca. Ona definitivno ne bi mogla da stane u kadar kamere mog telefona!

Tehnologija „Event Horizon Telescope“ je toliko razvijena da bi, ukoliko bi je koristio jedan Amerikanac, jedina prepreka da iz Njujorka čita „Le Monde“ u rukama jednog Parižanina kod Ajfelovog tornja bila njegovo nepoznavanje francuskog.

Ovo dostignuće je kulminacija višedecenijskog „uhođenja“ crnih rupa i svakodnevnog zajedničkog rada međunarodne naučne ekipe na poboljšanju tehničkog i teoretskog aspekta projekta, tvrde učesnici.

Fotografisani objekat je dobio i ime – Pōwehi, što na havajskom jeziku znači raskošan tamni izvor beskrajnog stvaranja, a on baš to i jeste. Non è vero?

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti