Proleće nam stiže nikada ranije, i po vremenskim prilikama i po kalendaru

Na dajte da vas jučerašnji sneg u Beogradu zavara, proleće dolazi – i to ranije nego ikada u poslednjih 100 godina, tvrde stručnjaci.

Foto-ilustracija: Unsplash (Dušan Smetana)

Iako su se medvedi iz zoološkog vrta u Jagodini na Sretenje „uplašili svoje senke“, što po narodnom verovanju znači da zimi nije kraj, medeorolozi (mede+meteorolozi ;)) Miloš sa Jadovnika i Zoran sa Tare imaju nešto drugačija predviđanja. Njih dvojica su jedina dva medveda u Srbiji koja nose ogrlice za satelitski nadzor i pokrenuli su se i pre praznika, uživajući u neočekivanim februarskim sunčevim zracima. Profesor na Biloškom fakultetu u Beogradu Duško Ćirović najavio je da će uskoro početi da tragaju i za partnerima pošto neposredno nakon hibernacije kod ove zaštićene životinjske vrste kreće sezona parenja.

Smatrate da su ove prognoze medveđa posla i imate više poverenja u mišljenje stručnjaka? E pa i oni imaju slična očekivanja – a vi ste svojom bezobzirnošću verovatno učinili da se medvedi osećaju pokislo i tužno kao ovaj primerak sa fotke na desnoj strani! Temperature više od 15 stepeni Celzijusa nam stižu već krajem nedelje. Onda opet zahlađenje, pa otopljenje! No, nije naše zemlja „mera svih stvari“ u sistemu poznatom kao „planeta Zemlja“. Kako stoje stvari na mestima drugačijih geografskih koordinata na severnoj hemisferi?

Nadaleko čuveni kolega medeorologa, mrmotorolog iz Amerike u koga su oči američke javnosti bile uprte 2. februara, takođe smatra da vremenske prilike označavaju rani dolazak mog omiljenog godišnjeg doba – čak i preko bare. Služi se istom tehnikom kao i medvedi – tehnikom senke.

Čak i kada pričamo o onom datumskom početku – čuvenoj prolećnoj ravnodnevici, i ona je pomerena za dan pre. Mi „severnjaci“ (u odnosu na ekvator) očekujemo proleće 19. marta u 11.50 popodne – što je nikada ranije u poslednjih 124 godine.

Ma koliko uživali u lepom vremenu, moramo da imamo u vidu da je razlog tome globalno zagrevanje. Prirodno okruženje treba da uhvati korak sa njime – a da li će?

Jelena Kozbašić