Obilazak Farskih Ostrva nam nikada nije bio dostupniji nego sada!

Kada neko kaže „virtuelna stvarnost“ ili „veštačka inteligencija“, to me uvek asocira na nešto što nam tek predstoji i prema čemu će naši životi da se oblikuju u skorijoj ili daljoj budućnosti. Međutim, u proteklom mesecu prisustvovala sam onlajn festivalu filma, otišla na nekoliko predstava na sajtu Narodnog pozorišta, pila kafu s drugaricom preko aplikacije, napravila kolače prema upustvu sa video-striming platforme… Tako sam se, kao i mnogi od vas, našla na toj sada zapravo prilično zamagljenoj granici između virtuelne i stvarne stvarnosti i u nemogućnosti da razlučim koji su svakodnevni poduhvati plod moje pameti, a koji plod pameti zbira algoritama u kompjuteru. Nisam dovoljno stara da bih s nipodoštavanjem gledala na ovu pojavu digitalizacije svega i svečega, ali bogami ni dovoljno mlada da ne ostanem začuđena i zbunjena.

Foto-ilustracija: Unsplash (Annie Sprat)

U toku pandemije, mnogi sadržaji postali su dostupni na internetu, od muzejskih postavki do fitnes treninga. Farska Ostrva su otišla korak dalje i na sličan način ljudima širom sveta nude turističke obilaske.

Arhipelag predstavlja jednu od tri konstitutivne teritorije Danske sa visokim stepenom autonomije. Tamošnji kreativci su osmislili veb-stranicu pomoću koje iz bilo kog kraja sveta možete da „upravljate“ lokalnim stanovnikom pomoću kontrolora nalik na džojstik za video igrice.

Kontrole? Dugmad „trči“ i „skači“ na tastaturi kao i strelice za gore i dole i levo i desno.

Vaš „igrač“ u stvarnoj stvarnosti nosi kacigu opremljenu kamerom i pokazuje vam svoje okruženje. Neki vodiči se kreću brodom, neki pešaka, neki hidroavionom, a pojedini će vas provesti Farskim Ostrvima na konju.

S obzirom na to da na 18 ostrva, smeštenih na severu Atlantika, između Norveške, Islanda i Škotske, živi manje od 50.000 ljudi, ni održanje međusobne fizičke udaljenosti nije prepreka.

Svojevrsni vid turizma pruža priliku da radoznali ljubitelji putovanja istraže ostrva iz svojih domova, ali istovremeno ne narušava fascinantne pejzaže prekomernim brojem posetilaca. Popularnost Farskih Ostrva je poslednjih godina porasla i gostoljubivi meštani pokušavaju da pronađu ravnotežu između svoje domaćinske naravi i zaštite prirode.

Digitalne ture počinju svakog dana u pet popodne po lokalnom vremenu i polazište zainteresovanih Danaca je uvek drugačije, tako da učesnici imaju priliku da upoznaju različite delove ostrva. Traju minimalno sat vremena!

Tokom 2018. i 2019. godine, jednog vikenda u aprilu, turisti su pomagali žiteljima u brizi o njihovoj životnoj sredini. Ove godine ih nema! U stvarnoj stvarnosti barem. U virtuelnoj, pak…

Odjavljujem se u nadi se da je sledeći korak digitalizacije „motherlode“.