Neće da rađaju da opstanak njihove dece ne bi bio ugrožen zbog klimatskih promena!

Aktivistkinje za zaštitu životne sredine nezadovoljne delovanjem vlasti na suzbijanju uticaja klimatskih promena su se odlučile na preduzimanje radikalnih pobunjeničkih mera – one štrajkuju nerađanjem.

Foto-ilustracija: Pixabay

Oko 150 članica grupe „Birth Strike“ se zaklelo da neće da imaju decu usled ozbiljnosti ekološke krize i trenutne pasivnosti vladajućih snaga da se na adekvatan način suprotstave ovom fenomenu. U njihovom manifestu stoji da se krećemo u pravcu bez budućnosti i da se za kormilom nalaze vlade. „Naše vođe su nas kroz bezakonje u oblasti ekonomije i biznisa prepustile kolektivnom samoubistvu“, kažu žene okupljene u „Birth Strike“.

Zabrinute zbog nadolazećeg „eko-armagedona“ i rastuće populacije i frustrirane nedovoljno odlučnom političkom reakcijom, one su izabrale da u postojećim okolnostima ne rađaju. Većina aktivistkinja potiče iz Ujedinjenog Kraljevstva i imaju različite društvene pozadine.

Ipak, članice međunarodnog pokreta „Birth Strike“ su razjasnile da svojim izborom ni na jednu ženu ne vrše pritisak da uradi isto, da roditeljstvo ne smatraju „neodgovornim“ niti „nemoralnim“ i da ne okrivljuju buduće naraštaje za prenaseljenost i ugljenični otisak. Rešenost da ne rađaju objašnjavaju kao lični poduhvat u nadi da će poslati edukativnu poruku i privući pažnju na katastrofu koje proživljavamo zajedno sa svojim okruženjem.

Dvadesettrogodišnja Hana Skot radi u dobrotvornoj ustanovi za održivost, a pre nekoliko meseci je postala jedna od štrajkačica nerađanjem. „Ukoliko ne ublažimo klimatske promene, one će rezultovati zastrašujim posledicama po nas. Ako ne preduzmemo ništa kako bismo rešili problem, ne želim da se moja potencijalna deca suočavaju sa time. Ja sam uplašena – koliko uplašeniji bi bili oni? Mislim da je moja moralna obaveza da nemam klinca zato što ne mogu da donesem živo biće na svet bez budućnosti! Osim ako ne preduzmemo određene korake ovim povodom“, zaključila je ona.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti