Najodrživije kompanije na svetu

Corporate Knights je medijska, istraživačka i finansijska firma s vizijom društva u kom cene proizvoda odražavaju njihov društveni, ekonomski i ekološki uticaj i u kom su svi akteri svesni kakve posledice njihovi izbori na tržištu mogu da imaju.

Korporativni vitezovi iz Kanade sebe opisuju kao glasnogovornike čistog kapitalizma. Jedan od načina na koji doprinose obistinjavanju svog ideala je i rangiranje svetskih korporacija s godišnjim prihodima većim od 1 milijarde prema ključnim kategorijama održivosti među kojima su i ugljenični otisak, rodna ravnopravnost, redovnost plaćanja poreza, proizvodnja otpada i implementacija inovacija. Svoju listu za 2020. godinu su objavili u utorak na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu (Švajcarska).

Čime se bave najodrživije kompanije sveta?

Foto-ilustracija: Pixabay

„Sve srećne porodice liče jedne na druge, a sve nesrećne porodice su nesrećne na svoj način“ je kazivanje koje bismo mogli da upotrebimo i za održive odnosno neodržive kompanije. Ipak, uprkos sličnosti, održive kompanije se razlikuju po stepenu njihove održivosti, a neodrživim će različite stvari „doći glave“.

„Hajde da stvorimo svet koji se napaja zelenom energijom!“ ne deluje kao slogan koji bi pristajao kompaniji čiji nekadašnji akronim Dong krije naziv Danska nafta i prirodni gas (Danish Oil and Natural Gas), a bogami ni epitet „najodrživije“. Ipak, to preduzeće je 2017. godine doživelo ogromnu transformaciju i za 1,05 milijardi američkih dolara prodalo svoj udeo u poslovanju fosilnim gorivima Ineosu.

Zaokret od vlasništva nad naftnim derivatima je posledično doneo i promenu imena i od tada danas najodrživija globalna kompanija radi pod imenom Ersted u znak sećanja na danskog fizičara i hemičara Hansa Kristijana Ersteda. Njegovi pronalasci su značajni u oblasti elektromagnetizma. Direktor Henrik Pulsen smatra da je laskava titula zapravo rezultat brzine i intenziteta metamorfoze Donga u Ersted. Najveći danski proizvođač energije, umesto na uglju, sada zarađuje na vetru, a projekte razvija i van nacionalnih granica – u Nemačkoj, Švedskoj, Holandiji, Norveškoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Jedna decenija je bila dovoljna Erstedu da emisije ugljen-dioksida smanji za 80 odsto. Još pet godina i biće apsolutno ugljenično neutralni, tvrde.

I kompanija na drugom mestu najodrživijih vodi poreklo iz Danske. Reč je o nesvakidašnjem pripadniku prehrambene industrije Chr. Hansen koja svoju održivost temelji na „dobrim“ bakterijama. Pored hrane, kompanijski stručnjaci pomoću biotehnologije razvijaju i rešenja za farmaceute i poljoprivrednike, a bez obzira na to koja ih privredna grana upotrebljava, svima je zajedničko da održavaju svežinu namirnica. Klijente snabdevaju kulturama, probioticima, enzimima i prirodnim bojama. Na prethodnom spisku održivosti, Chr. Hansen je bio prvi.

Ustaljena floskula kod nas je da skandinavski narodi sve rade baš onako kako treba. Očigledno je i održivost jedna u nizu tih stvari koje im idu od ruke – odnosno, u čije ostvarivanje ulažu vreme, rad i novac. Sledeća najodrživija kompanija naše planete je iz Finske. Reč je o Neste Oyj. Neste na finskom označava tečnost i nagoveštava poslovni pravac kompanije – ona je najveći svetski proizvođač obnovljivog dizela. Poseduje i dve rafinerije nafte.

Među top 100 plasirali su se i H&M (27), Schneider Electric (29), Vestas (37), Nacionalna banka Australije (42),  Siemens (41), Unilever (46), Adidas (55) i Tesla (74).

Gotovo polovina održivih kompanija, prema merilima Kanađana, se nalazi u Evropi, a po broju predstavnika slede Severna Amerika – 29 i Azija – 18. Ostatak liste možete da pogledate OVDE.

Jelena Kozbašić