Kriza u Nemačkoj zbog usporene reciklaže: Mi po kiši ispijamo pivo na Beer Festu, Nemci na vrućini pate za njim

Ćao svima, kako ste?

Još jedan četvrtak, još jedan post na blogu Energetskog portala. Dok Beogradom pivo teče u potocima jer je u toku Beer Fest, Berlin i drugi nemački gradovi nisu iste sreće.

Foto-ilustracija: Pixabay

Leto je i dalje u punom zamahu i, iako je nama u Srbiji nepojmljivo s obzirom na tmurne vremenske okolnosti kod nas, druge evropske zemlje suočavaju se sa vrućinama. Pivare širom Nemačke muče se kako bi zadovoljile potražnju žednih Nemaca za pivom kao rashladnim sredstvom. Iako proizvođači imaju dovoljne količine napitka na lageru, manjka im staklenih flaša koje bi napunili.

U Nemačkoj cirkuliše 4 milijarde pivskih boca, međutim – potražnja je mnogo viša u odnosu na stopu kojom ljudi vraćaju staklenu ambalažu. Kada pazare pivo u flašama, kupci plaćaju određeni depozit koji dobijaju nazad nakon što donesu ispražnjeno pakovanje. Ovaj mali novčani podsticaj, uz razvijenu svest o uvažavanju životne okoline, podstiče Nemce da ponovo iskorišćavaju i dopunjuju boce do čak 30 puta.

Nemačka je jedna od država Evropske unije s najvišim nivoom reciklaže od čak 50 odsto.

Nestašica staklene ambalaže za pivo vlada od maja. „Ne možemo dovoljno brzo da uđemo u trag i pribavimo iskorišćene flaše, a naručivanje novih zahteva vreme. Primoran sam da šaljem svoje dobavljače da traže stare, prazne boce“, opisao je „pivsku krizu“ iz svoje perspektive Kristijan Šuster, radnik jedne pivare.

Uspešni pivar Tomas Tirel skrenuo je pažnju da problemu doprinosi i stav Nemaca prema aluminijumskim limenkama. Mnogi veruju da one više škode okruženju u odnosu na staklo što nije slučaj. Povrh toga, i limenke su uvrštene u sličnu šemu depozita kao i flaše.

Čak i kada bi svoje pogrešno verovanje zanemarili, Nemci bi i dalje imali još jednu mentalnu prepreku pre nego što prigrle pijenje piva iz konzervi – uvreženo mišljenje da je takav način uživanja u ovom gorkom piću neprirodan i varvarski.

Ukoliko se kritično stanje u pivarskoj industriji nastavi, Nemci bi morali da prevaziđu sami sebe. I da na policama u prodavnicama posegnu za limenkama.

Jelena Kozbašić