Ko kampuje na Suncu?

Biću iskrena već na samom početku ovog bloga – na Suncu ne kampuje niko.

Naslov „Ko kampuje na Suncu?“ je sličan momcima koji mnogo obećavaju i ne oslikava realnu zanimljivost teksta, pa ćete nakon čitanja potencijalno ostati razočarani. Ipak, za razliku od muškaraca koji uobičajeno zavlače i mažu oči svojim damama, ja kao autorka teksta vas kao svoje čitaoce unapred upozoravam na to. Izneveriću vas! I pobogu, prestanite da zamišljate scenu iz crtanog filma u kojoj Sunđer Bob, Patrik i Lignjoslav sede oko logorske vatre, samo su u ovom slučaju, umesto na dno okeana, smešteni na površini Sunca. Izgleda da je to jedino moja bizarna zamisao! Nebitno… Prelazim na poentu. *pozadinska muzika*

Foto: NASA/ESA

Letelica, koju su u kosmos udruženim snagama lansirale Nasa i Esa odnosno američka i evropska svemirska agencija, prišla je nikada bliže zvezdi oko koje se okreće svet (beleška za mene: zvezda oko koje se okreće svet nisi ti, već Sunce) i napravila snimke sa nikada manje udaljenosti. Takozvani solarni orbiter „ufotkao“ je Sunce sa razdaljine od oko 77 miliona kilometara.

On je poleteo sa naše planete 9. februara 2020. godine.

Učesnici ambicioznog projekta su izuzetno zadovoljno rezultatima, pogotovo kada se uzme u obzir da ih je u „ovozemaljskom“ radu omela pandemija koronavirusa, te da je zbog pomenute zdravstvene situacije centar u Nemačkoj bio potpuno zatvoren duže od nedelju dana.

Jedan od istraživača Rasel Hauard je objasnio da je to bio prvi put da su primorani da operacije od kritične važnosti obavljaju iz svojih domova.

Značajno otkriće misije jesu i „logorske vatre“ (eng. campfires). Reč je o milion puta manjim eksplozijama u poređenju sa „Sunčevim bakljama“ (eng. solar flares) koje su ranije uhvatili sateliti sa Zemlje. Pojava će u budućnosti biti dublje proučavana, ali za sada postoje teorije da su u pitanju male, ali ubitačne iskre. One, prema pretpostavkama naučnika, čine da korona Sunca bude 300 puta vrelija od površine. Pored drugih bitnih podataka o „logorskim vatrama“, očekuje se i merenje njihove temperature.

Kao ljubiteljka astrologije, ne bih mogla da se ne osvrnem na skorašnju frku koju je izazvala Nasa, a tiče se toga da, zbog šatro novooktrivenog sazvežđa – neke Zmijoše (Ophiciuchus), zamalo da prestanem da budem blizanac. Moraću da proučim pravne akte da vidim da li postoji opravdan razlog da ih do Strazbura ganjam zbog krađe identiteta. Ne razumem, zaista! Ovi raspolućeni delovi moje ličnosti – jedan koji hoće, drugi koji neće – bi se volšebno spojili u kompaktnu celinu sa istim željama i transformisala bih se u nekog bika ili raka zato što je na nebeskom svodu otkrivena šačica novih zvezda??? Prelazila bih na poentu u pisanju i govoru odmah? Ja neću tako da se igram!

Ovo je ipak demantovano – pa mogu da odahnem. Za to trinaesto sazvežđe su znali i Vavilonci kada su pre oko 3.000 godina postavili temelje zodijaka, ali su ga izostavili zbog lakše podele godine po znakovima.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti