Kako su ševe stale na put golim Belgijancima

Ćao svima! Kako ste?

Srbi znaju šta je dobar provod. Nemci uživaju u pivu. Italijani imaju stila. Španci su vatreni.

Lista predrasuda koje imamo o pojedinačnim nacijama je dugačka. Na nju ćemo uskoro možda dodati i – Belgijanci se sunčaju goli.

Foto-ilustracija: Pixabay

Kako članstvo u Belgijskom savezu nudista raste, Belgijancima je, pored postojeće, neophodna još jedna plaža na kojoj bi pokazivali svoja obnažena tela. Mesto pod suncem belgijanski naturisti neće naći na mirnom mestašcetu blizu gradića Vestendea koje se nalazi na oko 20 kilometara od popularnog letovališta Ostendea. Zašto?

Zbog ševa!

Flamanska agencija za prirodu i šume upozorila je regionalnog ministra za zaštitu životne sredine Joka Shaufliega da bi ševe, naseljene u ovom predelu, bile preplašene aktivnostima nudista što bi vodilo njihovom begu iz Vestendea. Galerida cristata značajne su za tamošnji ekosistem, a od ostalih vrsta ševa razlikuje ih njihova frizura – na glavi „furaju“ krestu.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ljubitelji golotinje ugrožavali bi i peščane dine.

Predlog da se mesta, na kojima se ptice pare, ograde – nije naišao na oduševljene usklike. Stiv Vanderberhe, gradonačelnik Bredena u kojem je smeštena prva i jedina belgijska nudistička plaža, izrazito je skeptičan prema ovoj ideji. „Bodljikava žica? Pff! Kao da nag čovek ne može da je preskoči“, rekao je.

Koen Melemans, direktor Belgijskog saveza nudista, objasnio je zašto je Vestende bio savršen kandidat za njihova okupljanja. Nema bilo kakve zgrade koja bi im zaklanjala pogled na more. Nova plaža potrebna im je zato što se tokom letnjih meseci čak 1000 ljudi skupi u pojasu širokom 400 metara koji im je trenutno jedini na raspolaganju.

Savez nudista broji 8200 članova, ali Melemans smatra da je naturista u Belgiji mnogo više. Ne pridruži se svaki od njih jednom od 17 udruženja pri Savezu.

Pojedine procene o broju belgijskih nudista idu na pola miliona (napomena: zemlja ima 11,35 miliona stanovnika). Oni posećuju naturističke plaže i kampove ili se „znoje“ u javnim saunama.

U poslednje dve godine Savezu se pridružilo 600 novih članova, uglavnom iz starosne grupe od 30 do 40 godina koja na sebi oseća najveći poslovni pritisak. „Golotinja je oslobađajuća. Oni koji se otarase svoje odeće, otarase se i mobilnog telefona i rada i odgovore pozivu prirode“, zaključio je Koen Melemans.

Da li vi upražnjavate ovaj vid relaksacije i egzibicionizma?

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti