Da li podržavate filantropiju „do gole kože“?

Australija gori. Situacija je potresna čak i za nas koji dešavanja posmatramo na ekranima različitih uređaja hiljadama kilometara udaljeni od žarišta.

Foto-ilustracija: Unsplash (Neil Thomas)

Retko ko može da ostane potpuno ravnodušan na prizore spaljenih životinja, hrabrih boraca u odbrambenom napadu na vatrenu stihiju i pojedinaca primoranih da napuste svoja ognjišta, te se stoga širom planete pokreću inicijative za pomoć ovoj ostrvskoj zemlji/kontinentu. Solidarnost čovečanstva čini se nikada jača i mnogi su spremni da finansijski podrže narod u opasnosti od požara uprkos tome što je potencijalno jedini Australijanac koga su ikada upoznali – kengur iz zoološkog vrta. Nekima je, međutim, neophodan dodatni podstrek.

Iako obnaženi snimci bude izrazito drugačije emocije u odnosu na stradanja, takođe ne predstavljaju nešto na šta većina nas tek baci pogled – apsolutno hladne glave.

Svesna toga, Kajlin Vard je na raspolaganje donatorima stavila svoje telo. U jpg formatu, doduše!

Svako ko joj pošalje dokaz o uplati 10 i više dolara za neku od dobrotvornih organizacija po njenom izboru, koje pomažu žrtvama katastrofe u Australiji, od nje bi dobija njenu 18+ fotografiju. Akcija se ubrzo proširila virtuelnim svetom i, po nekim proračunima, za podršku Australijanaca u nevolji na taj način je za samo dva dana obezbeđeno više od 700 hiljada dolara.

Foto-ilustracija: Unsplash (Emiliano Vittoriosi)

I sama Kajlin se našla u sličnim životnim okolnostima tokom prošlogodišnjeg požara u Kaliforniji (Sjedinjene Američke Države). Posebno je zabrinjava to što je u slučaju Australije načinjeno mnogostruko više štete prirodi i društvu.

Instagram profil „gole filantropistkinje“ sa više od 60 hiljada pratilaca je u međuvremenu ugašen zbog kršenja pravila ponašanja tj. objavljivanja eksplicitnog sadržaja. Pokušaji povratka na tu društvenu mrežu završavaju neuspehom. Ironija je da njeni pojedini lažni nalozi, ipak, opstaju. „Ljudi kradu moj identitet na Instagramu“, požalila se ona.

Pojedinci su se drznuli da u potpunosti iskopiraju ličnost Kajlin Vard, a pojedinci su se samo inspirisali idejom, pa tako „armija obnaženih vojnika“ broji sve više članova što je naravno veseli. „Smatram da je bitno da prikupimo što više novca. Raduje me ako se to sprovodi efikasno“, kazala je ona i dodala da ukoliko se skidate za ispravnu svrhu i znate da ste dobra osoba, nikada ne smete da dozvolite nekome da učini da se osećate manje vrednim.

Duh sirovog dobročinstva i dalje vlada Tviterom, a od nedavno ima i Go Fund Me stranicu. Zarad koala, prema sopstvenim tvrdnjama, Kajlin ne žali ni obrisan Instagram, ni to što su je se roditelji odrekli, ni to što simpatija neće da priča sa njom.

Oni koji podržavaju njen podvig naglašavaju da neki heroji ne samo da ne nose plašt, nego ne nose ama baš ništa.

S istim ciljem, novac su donirale i brojne muzičke, sportske i glumačke zvezde.

Pevačica Pink je namenila pola miliona dolara za lokalne vatrogasce na prednjim linijama fronta, dok je njena koleginica Selena Gomez uputila pare za službe pomoći, apelujući na svoju publiku da prate njene korake. Potomci prirodnjaka Stiva Irvina su ponudili drugu vrstu izbavljenja – zasukali su rukave, izašli na teren i spasili više od 90 hiljada životinja. Zbrinuli su ih u svojoj bolnici u Kvinslendu koju ne ugrožava vatra. Porodica glumca Krisa Hemsvorta odreći će se milion dolara kako bi dala svoj doprinos obnovi zemlje u plamenu.

Lista kompanija koje su osmislile kampanje za spas Australije i koje će darovati deo prihoda je takođe poduža.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti