Da li će rast temperature stati na kraj sledećem Fudbalskom prvenstvu i pre početka?

Ćao svima! Kako ste?

Prošle nedelje završili smo seriju tekstova o Svetskom fudbalskom prvenstvu 2018 u Rusiji. Nakon četiri nedelje fanfara, kolektivne histerije, uzbudljivih pobeda, bolnih poraza, nacionalnog ponosa i razočaranja, konačno su „krunisani“ najbolji među najboljima – Francuzi.

I ovog četvrtka ostajemo na travnatom terenu za fudbal – ali se izmeštamo u nešto južnije, znatno toplije krajeve i putujemo nekoliko godina u budućnost.

Za domaćina Fudbalskog kupa 2022. godine izabran je Katar. Izbor ove apsolutne monarhije Arabijskog poluostrva u javnosti je izazvao mnogo kontroverze.

Katarci su najpre morali da obrišu ljagu sa imena svoje države da je u takmičarskom procesu za mesto održavanja ovog prestižnog takmičenja varala i podmićivala čelne ljude FIFA (od franc. Fédération Internationale de Football Association – Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija).

Nakon toga, suočili se sa problemima kulture i temperature.

Kulturni konflikti uoči Fudbalskog prvenstva 2022

Islam je katarska državna religija zbog čega je konzumacija alkohola ograničena samo na hotelske barove i klubove uz prikaz pasoša.

Jasno je da ovako ustrojeni verski aršini ne odgovaraju zaljubljenicima u fudbal koji bi Katar posetili u vreme Kupa i voleli da uz utakmicu eventualno uživaju uz flašu-dve-tri-deset hladnog piva. Konflikt islamske vere i alkohola, narod Katara su rešili tako što će dozvoliti piće za vreme prvenstva. U posebnim zonama, navijači će moći da se opskrbe alkoholnim pićima.

Foto-ilustracija: Pixabay

Šta je sa LGBT+ populacijom? Kako je homoseksualnost u državi-domaćinu nezakonita, da li to znači da ljudi neheteroseksualne orijentacije nisu dobrodošli?

Nekadašnji predsednik FIFA, Džozef Blater, u šali je savetovao homoseksualce da se jednostavno uzdrže od seksualnih odnosa, ali je i dodao da je fudbal igra otvorena za sve i da čelnici njegove federacije ne žele nikakav vid diskriminacije na ovom događaju.

U duhu tolerancije, vlada Katara izjavila je da će učešće na Svetskom fudbalskom prvenstvu dopustiti i izraelskom nacionalnom timu, što je bio treći kulturni sukob koji je trebalo da se razreši.

Katar i fudbal na udaru klimatskih promena

Foto-ilustracija: Pixabay

Svetski okršaj u fudbalu obično se održava na leto kada živa na termometru u ovoj arapskoj pustinjskoj zemlji može da dostigne 50 Celzijusa.

Sat i po vremena trčanja za loptom u takvim uslovima predstavlja pretnju po zdravlje. Na tim temperaturama, zdravstveno su ugroženi čak i oni koji nisu izloženi napornim fizičkim aktivnostima. Mogući su dehidracija, iscrpljenost i moždani udar.

Do sledećeg kupa, ljubitelji „najvažnije sporedne stvari na svetu“ stoga će čekati nešto duže nego uobičajeno. Zbog izuzetno vrele klime u državi koja će ugostiti fudbalere i navijače sledećeg puta, Fudbalsko prvenstvo neće biti upriličeno u leto, već tokom novembra i decembra.

I prethodne sportske manifestacije pokazale su nivo opasnosti koju igračima predstavlja ekstremna toplota.

Tokom 2014. godine, Australian Open se igrao na temperaturama do 42 stepena. Za vreme jednog teniskog meča, Kanađanin Frank Dancevic se onesvestio. Dancevic je kasnije izjavio da mu se u tim trenucima priviđao lik iz crtanog filma, Snupi, i dodao da je opasno i nehumano igrati na preteranoj vrućini. Ovo nije bio jedini zdravstveni incident koji se odigrao na Australian Open 2014, niti je Dancevic bio jedina žrtva ekstremno visokih temperatura. Osetivši mučninu i slabost, Kineskinja Peng Šuaj, počela da povraća na teniskom terenu.

Iako dodatnih šest meseci iščekivanja ne idu na ruku nestrpljivih navijača, idu na ruku igrača i njihovog zdravstvenog stanja. Najviše zimske temperature u Kataru su oko 26 stepeni.

Ipak, pod dejstvom klimatskih promena, očekuje se da će, kroz četiri godine, područje Persijskog zaliva biti mnogo vrelije.

Neke naučne projekcije za teritoriju Arabije su toliko poražavajuće da se pretpostavlja da će, do 2100. godine, toliko „otopliti“ da će preživljavanje na otvorenom biti nemoguće.

Organizatori su i sami svesni vreline Katara, stoga ogromne količine novca ulažu u rashladne tehnologije u sportskim objektima namenjenim Prvenstvu 2022.

U maju prošle godine, Katarci su završili gradnju međunarodnog stadiona Kalifa koji je trenutno najveća otvorena arena na svetu koja se hladi. Napredni sistemi rashlađivanja održavaće temperaturu na terenu i tribinama na prijatnih 26 Celzijusa.

Čini se da organizatori ne pridaju jednak značaj zdravlju građevinskih radnika, kao fudbalera i posetilaca Kupa. Mnogi izveštaji obelodanjuju brojne smrtne slučajeve građevinaca koji rade na stadionima, hotelima i drugoj infrastrukturi uoči Svetskog fudbalskog prvenstva, a koji su rezultat toplote.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti