Olimpijske igre u Tokiju podižu lestvicu u oblasti održivog razvoja

Tokio će naredne godine biti domaćin letnjih Olimpijskih igara i grad se uveliko priprema za ovaj spektakularan događaj. U odnosu na prethodne letnje igre, organizatori obećavaju da će ove ostati upamćene po inovativnim rešenjima kad je reč o održivom razvoju. Budući da Japan odavno koristi energiju iz obnovljivih izvora, i …

Nije sve tako crno! Inspirativni i inovativni zeleni izumi u 2018. godini

Eksploatacija fosilnih goriva, nošenje krznenih proizvoda, neprestano i bahato razbacivanje resursima, zatrpavanje prirode otpacima… Čovečanstvo je kroz istoriju počinilo mnogo nedela prema životnoj sredini. Ipak, shvativši da smo nadomak toga da doteramo cara do duvara, počeli smo da preduzimamo korake kako bismo se iskupili i smanjili negativni uticaj svojih postupaka iz prošlosti. Izdvojili smo nekoliko primera našeg „Izvini, Zemljo, trebaš nam!“.

U duhu Božića: Danci viškove sa božićnih trpeza podelili sa 30 hiljada ugroženih stanovnika

Tri hiljade volontera pomoglo je da se prikupi otprilike 260 tona namirnica i podeli ugroženom stanovništvu. Oko 350 prodavnica širom Danske doniralo je neprodatu hranu uključujući svinjsko pečenje, pačetinu i slatkiše. Viškovi iz trgovina su se delili u školama, sportskim centrima i drugim „oazama hrane“, a jedno mesto distribucije bilo je smešteno i na Grenlandu.

Štedite prašak, vodu i struju uz inovativni veš koji možete da nosite nedeljama!

Preporuke za usmeravanje mode ka održivosti i većem nivou zaštite životne sredine su odstranjivanje opasnih supstanci i mikrovlakana iz procesa, produžetak roka trajanje odeće, reciklaža, ušteda resursi i korišćenje obnovljivih izvora za napajanje fabrika energijom. U eri brze mode i garderobe niskog kvaliteta, ovi saveti deluju kao da će da završe isto kao kada vam drugari kažu da se ne javljate bivšem dečku ili devojci ili mama da obučete deblju jaknu – nerealizovano, naravno. Bez obzira na to koliko se ideal održive mode čini nedodirljivim, ekološki osvešteni ljudi i dalje ulažu napore da se ovaj cilj jednog dana i dostigne. Među njima je i kompanija Organic Basics.

Desetogodišnja studija utvrdila prisustvo misterioznog ekosistema duboko u Zemlji

Zemlja je izobilje života, ali novi projekat ukazuje na prisustvo života tamo gde biste ga najmanje očekivali! Senzacionalna otkrića desetogodišnjeg istraživanja opisuju do sada jedan od najvećih ekosistema koji se prostire na površini od nekoliko kilometara unutar naše planete, a koji su naučnici nazvali „duboka biosfera”. Studija otkriva i tzv. …

Kazna za lov na jelene: Zatvor i gledanje „Bambija“

U Diznijevom filmu iz 1942, snimljenom prema knjizi Feliksa Saltena, Bambijevo detinjstvo je bilo srećno, ispunjeno i bezbrižno sve dok mu lovci nisu ustrelili majku. Kako bi naučio koliko je štete naneo prirodi, prateći sebične porive, i u nadi da će iskazati kajanje za svoje postupke, lovac Dejvid Beri iz američke savezne države Misuri, 6. decembra 2018. godine, osuđen je na godinu dana zatvora. Tokom izdržavanja kazne, barem jednom mesečno Beri će morati da pogleda „Bambija“.