Tube pasti za zube je bilo nemoguće reciklirati… sve do sada!

Ne samo da neodgovornim odlaganjem plastičnog otpada „kitimo“ drveće i prljamo okeane, već i sam nastanak plastike, u kom učestvuju i naftni derivati, ima negativan uticaj po planetu. Problem je mnogostruko veći ako to razarajuće dejstvo ne možemo, uslovno rečeno, da poništimo kroz reciklažu, što je slučaj sa tubama za paste za zube. Pardon! Što je bio slučaj sa tubama za paste za zube… do skoro.

Da li je naše „malo“ dovoljno za zaštitu životne sredine?

Čak se i u oblasti zaštite životne sredine javljaju ekstremistički stavovi – da to naše „malo“ mora da obuhvata „sve“. Pojedini aktivisti pozivaju da postanete vegan, odreknete se cigareta, živite život ne proizvodeći nikakav otpad… Agituju i da ne vozite automobil, ne putujete avionom i ne upotrebljavate hemijske preparate. Ukoliko ne prekrižite sve zahteve sa podugačke liste, licemer ste. U njihovim očima, ne i u mojim.

Šta treba da znate o kompostiranju organskog otpada?

Kompostiranje predstavlja metod upravljanja otpadom organskog porekla, kojim se omogućava njegova bezbedna i ekonomična reciklaža. Obuhvata razlaganje biljnih i životinjskih ostataka u aerobnim uslovima. Kompostiranje se u Sjedinjenim Američkim Državama vrši u mnogo većim i ozbiljnijim razmerama, te postoje i postrojenja s tom namenom koja, između ostalog, kompostiraju i tela životinja nastradalih u saobraćaju.

U prošlosti način za vraćanje kusura, u sadašnjosti gradivni element za patike

Ono o čemu sigurno ne razmišljamo dok Orbitom osvežavamo dah pred sastanak sa partnerom su dalekosežne posledice koje ima po životnu sredinu. Kompanija Gumshoe iz Holandije je odlučila da tome stane na put. Svake godine stvaramo 100 hiljada tona plastičnog otpada koji dolazi – iz naših usta. Većina žvaka na tržištu po sastavu podseća na automobilske gume, što dodatno pojašnjava zašto se zovu baš „žvakaće gume“.

U duhu Božića: Danci viškove sa božićnih trpeza podelili sa 30 hiljada ugroženih stanovnika

Tri hiljade volontera pomoglo je da se prikupi otprilike 260 tona namirnica i podeli ugroženom stanovništvu. Oko 350 prodavnica širom Danske doniralo je neprodatu hranu uključujući svinjsko pečenje, pačetinu i slatkiše. Viškovi iz trgovina su se delili u školama, sportskim centrima i drugim „oazama hrane“, a jedno mesto distribucije bilo je smešteno i na Grenlandu.

Rezultat trogodišnjeg čišćenja plaže: Povratak kornjača nakon dvadeset godina

Činjenica je da ljudska vrsta Zemlju uzima zdravo za gotovo, kao da bilo kog trenutka možemo da ostvarimo naum Ilona Maska, pokupimo se i zaputimo na Mars! Ali avaj… Puste želje, pusti snovi. Za sada nemamo drugu mogućnost i osuđeni smo na ovo kopno pod nama – mada bi bilo pravičnije reći da je ono osuđeno na nas. Davnih dana smo prekoračili finu liniju koja deli upotrebu prirodnih resursa od njihove zloupotrebe.

Iznuđena arhitektura kao turistička atrakcija

Arhitektura u 21. veku ponekad nas zaista ostavlja bez daha. Mnogi savremeni gradovi, kao što je Dubai, izgledaju velelepno i privlače svojim neuobičajenim građevinama brojne turiste koji se slivaju u ovaj grad sa svih meridijana. Međutim, našu pažnju nisu zaokupili samo fantastični arhitektonski dometi. Postoje gradovi koje su njihovi stanovnici …